keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Juomat juhlaan kuin juhlaan - Luostarista!


Luostari julkaisee sen vihdoinkin, maailmalla jo tunnetun, mutta monelle asiaan vihkiytymättömälle vielä tuntemattoman Jykevien Juomien Listan. Luostari ei siis ota kunniaa listasta, vain julkaisee sen. Tätä nimenomaista listaa käyttävät maailman parhaiden ravintoloiden juomanlaskijat ja ranskalaiset viininviljelijät tekivät heti listan julkaisun jälkeen laajoja joukkoitsemurhia sillä niiden punaisten ja ”valkoisten” litkujen – joita myös viineiksi kutsutaan -  myynti toppasi kuin satiainen Desintaan. Ei siinä enää auttanut sen perkeleen patongin puristelu kun tosiasiat lyötiin pöytään. Jykevien Juomien Lista oli tullut ja se oli tullut voittamaan. Inspiraation tämän listan julkaisemiseen sain niistä pesuainekokeiluistani joista kirjoitin. Lista on ns. mystinen lista eli sen alkuperä on hämärän peitossa, kuitenkin varmaa on se että sen laatimiseen ovat osallistuneet ainakin SKAED (Soppaa Kurkusta Alas Every Day), PLVk (Pehmeän Lestin Veljeskunta) sekä tiettävästi useita tuhansia alajaostoja organisaatiosta MMVV (Maksat Mutkalle Vaikka Väkisin). Itsekin kuulun tuohon viimemainittuun järjestöön, se on erittäin hyvä järjestö mitä tuohon juomapuoleen ja sitä kautta sinivalkoisiin ajatuksiin tulee. Organisaatio tuottaa kuukausittain ilmestyvää Vittu että visertää – lehteä, jossa on esillä alan tärkeimmät uutiset, kuumimmat uutuudet sekä muonavahvuudesta poistuneet. Olen myös seniorijäsenenä PLVk:ssa ja tämä järjestö on tiiviisti tässä Luostarin toiminnassa mukana hoitamalla mm. tuon nesteytyksen. Tässä itse lista ja jäljempänä on otteita tilanteista joihin eri lajikkeet sopivat parhaiten.

746 SINOLI. 
Runsasvärinen, voimakas makuinen ja makea. Roteva, kehittynyt ja tuore aromi, viipyilevä jälkimaku. Tuoksu hunajainen ja kukkea. Valmistettu siltasaaren seudulla. Pullotuksessa suuria eroja. Vuoden -87 elokuun lopun erä kovahko, runsashappoinen ja maku väsynyt. Sokeria n.20 g/l. (31,5 p%, 38 t%)

545 EAU DE COLOGNE
Ranskalainen pullote. Yleistyypiltään keveä, helmeilevä ja ohut. V.D.Q.S-Iaatua. Pehmeä ja notkea, suhteellisen vähän parkkihappoja, runsaasti glyserolia ja alhainen happopitoisuus. Harmoninen ja sopusuhtainen. Suositellaan yleisjuomana läpi koko aterian, erityisesti jälkiruuan kera. Cote de Beaune. (11 p-%, 13 t.-%)

737 OKSALAKKA 
Blended straight. Maku hapanimelä, tuoksu kevyesti äitelä. Maustettu uutteilla ja tisleillä. Voimakas aromi, hivenen kellertävä, suhteellisen neutraali, mutta luonteeltaan jyrkkä. Lattea jalkimaku. Voidaan nauttia kuivana, mutta yleisin tapa on nauttia grogina tinnerin kanssa. Kolmen leijonan oksalakka (vah. 3 viikkoa kypsetty muovitynnyrissä). (36 p-%, 43 t-%)

111 TALOUSSPRII 
Tuore, puolikuiva, runsas happoinen ja vetreä. Impregnoimalla valmistettu hyväarominen, täyteläinen ja pehmeä pullote. Beerenauslese. Puhdas selväpiirteinen ja kirkas. Suositellaan tarjoiltavaksi jäähdytettynä ja dekantoituna kalan, riistan tai juuston kera. Sokeria 10 g/l. 
Vouvray a.c (23,5 p-%, 33 t-%)

67 AIRFIX 
Väriton, hieman pehmeä, mutta samalla tunkkainen. Aromiltaan voimakas ja rohkea. Tahmeahko ja laimennettuna sameneva. D.O.M. (Deo Optimo Maksimo). Lajityyppinä brittiläinen. Vuoden -87 satomäärältään keskinkertaista hieman pienempi, laadultaan suhteellisen hyvä. Pullotteet terveitä, melko runsashappoisia ja kypsia. (29,5 p-%, 41 t-%)

928 MASINOL
Aromi jankuttava, lässyttävä ja maku jahkaava. Yleistyypiltaan vetelä ja epäsiisti. Jälkimaku loikkiva ja väyrysmäinen. Pullotus ruusuinen, mähnäinen ja blösö. Kypsytetty avotulella ilman käsiä. Höpö, höpö, höö. Viljelyalueet Seinäjoki ja Ivalo. Apporea Vino de coloria. Sokeria n. 25 g/l. (33,5 p-%, 42,5 t-%)

Tästä listasta voi vielä kukin oman makuunsa sekoitella listan aineita keskenään tai sitten lantata näitä joko kirkkaalla viinalla, akkuhapolla tahi kylmäbitumilla – puhumattakaan kunnanmiehen työhiestä, tuosta todella vaikeasti saatavasta esanssista jota kaikki havittelevat ja josta maksetaan pimeillä markkinoilla järkyttäviä hintoja. Olen katsonut Apottina velvollisuudekseni testata kaiken Luostariin tulevan, mukaanlukien juomat. Join siis listan alusta loppuun ja täytyy sanoa että yhdyn listan määritelmiin juomien laadusta ja mausta, testissä prosenttipitoisuudetkin säilyttivät hyvin keskiarvonsa. Kova urakka enkä suosittele kenellekään moista, sillä listan puolivälin paikkeilla hallusinaatiot olivat sitä luokkaa ettei hyvä tosikaan. Sitten tarjoiluehdotuksiin;

Listan ykkösenä oleva numero 746 eli Sinoli sopii moneen kesäiseen tapahtumaan eikä vähiten kukkean ja hunajaisen tuoksunsa takia. Kolisee ohtaan takuuvarmasti ja onkin tästä syystä hyvä valinta häissä tarjottavan boolin rungoksi. Tai itseasiassa koko booliksi, mitä vittua sitä hyvää ainetta pilaamaan lisäämällä sinne jotain muuta. Alan miesten keskuudessa on ns. heihei – rankkaus jolla tarkoitetaan juoman kolisemista siinä määrin lanttuun niin että alkaa nähdä öttiäisiä, esimerkkinä mainittakoon minun karvalakkiani karkuun juokseminen testimaratonin aikana, se perkele alkoi elämään jahdaten minua herkeämättä. Tässä heihei – rankingissa Sinoli on ehdottomasti kärkikaartia ja näinollen pienellä hääbudjetilla mentäessä saadaan juhlaväki sekaisin pienillä litramäärilä. Ko. tuote on siis erittäin kuluttajaystävällinen.

Listalla numero 67 eli Airfix taas luonteensa puolesta sopii sinne tilaisuuksien toiseen ääripäähän eli hautajaisiin. Vetää hitaalle jo alkuvaiheessa, ajantaju hukkuu ja fiilikset ovat hakevia tai paremminkin etsiskeleviä. Kun ei nuppi toimi niin se ei toimi ja tarjolla olevia syötäviä ei löydä sitten saatanallakaan. Näin voileipäkakkua ja kahvia menee ennätyksellisen vähän joten sitä jää pakkaseen laitettavaksi, riittää varmasti seuraavan vuoden juhannukseenkin. Vaikka nyt ikävästä aiheesta puhutaankin, niin moni pitää adressien lukemista varsin pitkästyttävänä vaiheena muistotilaisuudessa. Runsas tarjoilu Airfix:iä takaa sen että jäävät adressit lukematta. Puhuttaessa ääni nimittäin kuulostaa siltä kuin sen seitsemäntoista kyytä olisi laitettu samaan koppaan sihisemään ja suhisemaan. Ei siis perkele tule puhumisesta mitään ja hyvä niin, ne puheet ja kauniit sanat olisi pitänyt sanoa kuopattavalle tämän eläessä, sillä ne ovat tällä kohtaa vähän myöhässä.

Jos vielä mainitsisin 737:sta eli Oksalakasta, se on varsin yllättävä; alkuun tuntuu ettei aine vaikuta mitenkään mutta sitten jyrisee päässä, silmät vetävät kieroon ja helvetillinen jokellus täyttää ilman. Laulattaa kaikilla maailman kielillä, minulla eniten arameaksi ja Sasetzchaksi (Sasetzcha – heimo asuu Amazonin sademetsissä, täysin nykymaailmasta erillään elävä ja vallan perkeleen alkoholisoitunut yhteisö. Ihme kun eivät ole vielä kuolleet sukupuuttoon. Olin kerran sielläpäin ja törmäsin tähän heimoon, vietin kaikestaan kolme vuotta heidän seurassaan ryypäten ja pelaten juoppoa apinaa mikä on veikeä peli mutta loukkantumisen riski on huomattava). Oksalakkaa suositellaankin listan mukaan nautittavaksi tinnerin kanssa, tämä peittää oksalakan makua jonkin verran sekä auttaa oksalakkaa imeytymään verenkiertoon aiheuttaen melko vakavaa lihasten kramppaamista alkuun, lestin lähetessä loppuaan raajat vertyvät vähän liikaakin. Sopii seurustelujuomaksi ja suosittelen sinkkuihmisille sillä oksalakka alkaa panettamaan aivan sairaasti, jopa siinä määrin että on aivan sama kenen kanssa nussii. Tällä tapaa parisuhteen muodostaminen helpottuu etenkin ujojen ihmisten kohdalla.

Näin, nyt nekin jotka eivät ole ennen kuulleet Jykevien Juomien Listasta, tietävät mitä sillä tarkoitetaan. Kehotan tutustumaan tarjontaan ja olen varma että löydätte mieleisenne. Minulta voi kysyä eri sekoituksista sillä olen kokeillut miltei jokaista variaatiota mitä noista aineista saa, viimeisimpänä oli se kun sekoitin kaikki keskenään. Sen verran kova coctail tuli että minulla on vieläkin jostain syystä renkaanjäljet selässäni ja taskustani löytyi seuraavana aamuna tämä esineistö;
 • 1 kpl rintapumppu
 • 36 bingolappua
 • 8 kpl sormustimia joihin kuhunkin oli työnnetty muovailuvahaa
 • 2 kpl haasteita käräjäoikeuteen
 • 5 kpl vaippoja, merkki Pamperos
 • 1 kpl puoliksi syötyä HK:n sinistä
 • 18 paria tukisukkia
  sekä yksi vesimeloni johon oli mustalla spriitussilla kirjoitettu; ”Tunge åårerauta kauttalinjalla, älämee sottiisi soi haista paska vajakki. Ihme juttuja, onnekseni minulla oli jalassa eräältä raviurheilua harrastavalta herralta ostamani housut, muuten en tuollaista tavaramäärää olisi saanut kulkemaan. Ties mitä te onnistutte keräämään kun antaudutte rohkeasti listalla esiintyvien aineiden vietäväksi, tai voihan olla niin että Oksalakoissanne toteatte parittelevanne tulevan elämänkumppaninne kanssa – maailma on ihmeitä täynnä. Jaksakaahan tämäkin keskiviikko rakkaat Luostarin asukkaat ja muut matkaajat.11 kommenttia:

 1. Taidan pysytellä tutuissa aineissa ja erossa niistäkin. Työn puolesta käsidesit on joillekin maistuneet, enkä suinkaan tarkoita meitä hoitajia vaan taviksia. Ei kuitenkaan näitä nykyisiä hoidettaviani.

  Jäin murehtimaan sekakäyttäjien elämää. Niin LRää taas voi prkl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietyissä piireissä tiedän tuota käsidesiä juodun, täytyy olla asiat aika huonolla mallilla kun siihen pisteeseen mennään.

   Poista
 2. Listassa ei nyt mitään erikoista ole. Paitsi tietysti Eau De Gologne, josta voisi mainita erityisen kammottavan hajuiset jälkituotokset (no ovat ne tietty muissakin, mutta tämä sulattaa jopa WC-killuttimet, jos niitä jollakin olisi). Sinänsä tämä on myös vekkuli lempinimeltään 4711, joka on myös HUS:n entinen keskus ja siis myös Myrkytystietokeskuksen ensimmäinen "Kysytäänpäs mikä vaivaa, jos se ei olekaan maksa" -linja :)

  Lisäksi pakkanesteen yhteydessä olisi suotavaa laulaa ravistellessa laulua "Älä tule pakkanen meille, meillä on pieniä lapsia..." Tämän tahdissa tulee taatusti nautittava tuotos!

  VastaaPoista
 3. Se on aina ilo keskustella asiaa tuntevan kanssa! ;) Juu, tiedän 4711:sen mutta on ehkä hieman kirpakkaa....
  Tuota laulu kyllä sopisi tilanteeseen, sitä voisi hyräillä leivän läpi laskiessaan tai kangen varressa valumista seuraten ;D

  VastaaPoista
 4. Mutta hyvä Isä, käsidesiä ei siis kelpuutettu listaan. Turhaanko raahasin sitä laatikkotolkulla luostariin?
  Ps. älä vaan hävitä tukisukkia. Niille löytyy käyttöä pitkien messujen ajaksi. Minä ja Polga emme tietenkään sorjiin sääriimme moisia tarvitse.

  VastaaPoista
 5. No mutta Sirpa, tokihan käsidesikin kelpuutetaan ja kiitos kun olet sitä viitsinyt tänne raahata! OLet oikeassa, messut ovat niin saatanan pitkiä että joudun itsekin työtämään puntteihin kepit jotta pysyisin pystyssä koko messun ajan. Ettekä te säihkysääret muuta tarvitse kuin ne tavanomaiset verkkosukat ;)

  VastaaPoista
 6. Ikävä, ettei Oklakaan tarjoa yli 60 volttisia. Vahvempia saa jo kotiinkannettuina ja edullisesti :) Nyt siis puhun ihan juomista... Sangen ankiaa tämä tämmöinen. Tosin lääkepirtu on joskus kiva / kova sana, eiks Sirpa (varsinkin pikkujouluissa, kun kivat työkaverit ovat kiikuttaneet repsuja ja booli tehdään karpalomehuun)???? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä tule edes krapula. Pirtusta siis. Jos mä kohta saan sen reseptin kirjoitusoikeuden, niin ......

   Poista
 7. Taidan keskittyä luonnontuotteisiin: sienet, marjat, ruohot, kukat - kaikki kaunis ja monimuotoinen, kirjaimellisesti :D

  VastaaPoista
 8. Niin, kyllä niistäkin saa värit aikaiseksi vai oliko se sävärit... ;)

  VastaaPoista

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...