keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Jääkiteitä savustamossa


Ensin luulin olevani taivaassa, valkoinen utu peitti minut ja kaiken muun ylleen, harppujen soidessa kauniisti taustalla. Sekuntia myöhemmin tiesin olevani helvetissä, utu muuttui sankaksi savuksi ja harppujen vieno sointi palovaroittimen rääkymiseen. Pomppasin sohvalta – jossa tarkoituksenani oli tehdä tunnin välikuolema – teräsjousen lailla ja ensimmäisenä tähysin pesuetta sillä nyt oli kiire. Lätkis seisoi ulko – oven edessä toinen etutassu ja kynsi pystyssä. Ohikiitävän sekunnin ajan mietin miksi se keskaria näyttää mutta pidempiin pohdiskeluihin ei ollut aikaa. Ryntäsin kohti makuuhuonetta, etsien vaimoani toimittaakseni hänet ulos kämpästä. Sieltähän se rynnisti ovelta vastaan ja taas kallot kolisivat meidän pirtissä. Käskytin pesuetta pihalle mutta vaimoni sanoi että ei paniikkia, sattui perinteinen ja tilanne selvisi.

Katsokaas kun tämä kaksiomme ei ole koolla pilattu mutta varustettu melko reilun kokoisella, varavaalla takalla niin lämmityksen kanssa saa olla melko tarkkana. Ei auta laittaa liesituuletinta päälle jos on kämpän lämmitystouhut menossa. Ei, veto käy väärään suuntaan ja kämppä täynnä savua niinkuin nytkin. Normi hamoja näin lämmityskauden alussa, sattunut meikäläisellekin monen monta kertaa. Olen koko ajan ihmetellyt että miksi ihmeessä takalle ei ole tuotu korvausilmaputkea, se kun kuuluu yleensä asiaan. Ihan niinkuin saunan puolellakin. Muutenkin tämä korsu on onneton ilmastointinsa puolesta, sillä täällä ei ole tulo – eikä poistoventtiileitä kuin kosteissa tiloissa ja sielläkin vain poistoventtiilit. Tästä syystä korvausilma tulee kämppään ovien ja ikkunoiden pielistä, mikä taas verhot vaakatasossa – efektin kun liesituuletin on päällä tai takkaa lämmitetään. Tämä lämmitysfiba on sinänsä harmiton mutta tuuletukseen menee aikaa. Taisi olla pitkälle yli puolen yön kun vielä räppänät olivat auki ja hyinen läpiveto kävi läpi kämpän. Nyt kuitenkin on teille ihmiset sanottava, että tarkistakaa se palovaroittimen kunto sillä jos vastaava tilanne olisi päässyt syntymään nukkuessani yksin, en kirjoitttaisi tätä nyt. En herännyt savuun enkä vaimoni herätykseen (hän aukoi ikkunoita ja haki jakkaraa että saa katossa olevan palovaroittimen heljennettyä), vaan palovaroittimen korviarepivään ääneen. Savua oli todella runsaasti sillä pesässä oli palanut valkea jo jonkin aikaa ja tapahtuma hetkellä pesä täynnä puita. Vaikka kämpän neliöt ovat pienet, en takaseinää meinannut erottaa.

Tilanteesta selvittin siis säihkähdyksellä ja lähdinkin Lätkiksen kanssa pitkälle lenkille vaimon jäädessä tuulettamaan kämppää. Koirahan tapauksesta kärsi kaikesta eniten paremman kuulo – ja hajuaistinsa vuoksi ja nyt ymmärrän miksi se näytti meikäläiselle sitä keskikynttä. Kas kun ei purrut, niin minä olisin tehnyt ja kussut vielä takkaan osoituksena siitä että tahvojen on aika lopettaa lämmitystouhut jos sitä ei osata. No, loppuilta menikin ihastellessa seinien ja katon jääkidekuvioita, kaikki jäätyivät pakkaskelin ja helvetillisen tuuletuksen ansiosta. Ensimmäistä kertaa elämässäni maistoin tarjouspuruista tehtyä jääkahvia, sitä oli oikein mukava pureskella siinä samalla kun yritti nähdä tekstitystä tv:n hileessä olevan näytön läpi. Kävin aika ajoin skrapaamassakin ruutua mutta hetihän se veti uudestaan jäähän. Toinen ensimmäistä kertaa elämässä oleva kokemus oli se, että näin Lätkäkorvalla pilkkihaalarit päällä. En tiedä mistä vitusta se on ne hommannut mutta siinä se istui sohvalla perin myrtyneen ja vihaisen näköisenä. Oli vielä pistänyt ne isot korvansa leuan alta kiinni löytämällään langanpätkällä, kaipa reppanan korvat palelivat. Omat siipimutterini puolestaan olivat sinisen mustat, niissä kun on tuota pinta – alaa sen verran että ne toimivat helvetin hyvinä lämmönvaihtimina. Minulle epäedulliseen suuntaan, siksi vihaankin kylmää kautta kun peikonlehteä muistuttavat nahkaulokeeni luovuttavat kaiken lämmön kropastani pois.

Savunhaju jäi ja päänsärky lisääntyi, ei auttanut vaikka otin luistimet ja vetelin jokusen kilometrin tuulettuakseni, jalat vaan kramppasivat jatkuvista käännöksistä. Olohuoneen ovelta kun ei ole kovin montaa metriä matkaa takaovelle. Huonosti nukuttu yö ja savustomoaiheisia unia täynnä. Milloin puristettiin suolesta ja milloin kävi kiivasta väittelyä kinkkujen kanssa savustamon pimeydessä. Lähinnä koin rasismia muiden palvipalojen taholta, ne katselivat aivan saatanan valkoista ihoani, pilkaten minua albiinokinkuksi ja todella ylikypsäksi. Ei ole minun vikani jos olen kuiva jätkä. Törkeimmät väittivät lihamestarin olleen niin sekaisin, että oli ajatuksissaan laittanut vanhan lompakkonsa linjastoon roikkumaan. Se sattui kovasti, paljon minäkin pilkkaa kestän mutta jos minua verrataan hikisen lihamestarin lompakkoon, niin se on jo vähän liikaa.

Tämä aamu alkoi raamatullisissa merkeissä, ilmeisesti huonon yön ja punkassa kääntyilyn takia. Noustessani ylös, tunsin oloni jotenkin tavanomaista raskaammaksi enkä tahtonut päästä ylös. Aloin kammeta itseäni ylös kaapinovia apuna käyttäen ja kun vihdoin sain kammettua itseni pystyyn, repesi helvetti; petivehkeet olivat tarttuneet teippeihini joten ne tulivat mukana kieräyttäen vaimon lattialle. Kyllä te tiedätte mitä siitä seurasi joten ei sen enempää, riittää kun korvissani soi vieläkin. Muutenkin olen ollut sekaisin koko aamun, pyyhin persettäni molemmilla käsilläni hyvän aikaa ennenkuin tajusin että nyt on vaossa vilskettä, kahvinkeitosta ei meinannut tulla mitään, painelin nappia about tuhatkaksisataa kertaa kunnes ajukoppani ilmoitti merkkivalon palaneen. Alkkarit (kyllä, nukun alasti) ensimmäisellä yrityksellä väärinpäin päälle ja kaikkea muuta – kaikki asiat kyntivät ja urakalla. Tämä nyt oli tälläinen poikkeuksellinen päivitys täältä savun keskeltä, huomenna palataan normaaliin päiväjärjestykseen. Oikein hyvää alkavaa keskiviikkoa teille, te rakkaat Luostarin asukit ja muut matkaajat.

22 kommenttia:

 1. Lisäsin heti kauppalistaan kaksi kappaletta palovarottimen pattereita.

  Tuosta tulo- ja poistoilma-asiasta olen monesti yöuneni menettänyt. Mistä sen korvausilman - oikeasti - ajatellaan tulevan, jollei sille virallisia väyliä ole laitettu? Postiluukusta (jota ei eden rivitaloissa ole) ja ikkunan- ja ovien raostako? Ja sekö on riittävää ja terveellistä?

  Nimimerkki ei-rakennus-saati-iv-alan-ammattilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se on aina arkkitehdistä rakentajan kautta valvontaan ulottuva vika jos ne puuttuu. Tässä meidän taloyhtiön tapauksessa rakentaja on ilmeisesti tarkoituksella jättänyt eristeitä pois ja tehnyt talosta harvan, ajatuksena että sillä keinoin saadaan ilma vaihdettua. Oikeasti, ilman tuota varaavaa takka olisimme kusessa sähkölaskujen kanssa. Semmoinen huiku käy ettei hyvä tosikaan.

   Poista
 2. Sinusta piti tulla ilmeisesti savustettu kestomakkara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin,ilmeisesti Korkeammat voimat ovat ottaneet järeämmät aseet käyttöön sillä nyt kyntää myös nukkuessa ;D

   Poista
 3. Tulipa pahat muistot mieleen vuosien takaa. Hui. Onneksi selvisitte hengissä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi selvittiin pelkällä säihkähdyksellä mutta kyllä ne hirveet fiilikset oli kun umpisten unesta heräät siihen ääneen. Nyt koputetaan puuta että saadaan kumpikin olla rauhassa moisilta kokemuksilta - koko loppuikämme. <3

   Poista
  2. Kopsautettu on. Ei salama samaan paikkaan kahta kertaa iske. :)

   Poista
  3. Kopsautin kanssa. Ei iske ei...*kuuntelee uhkaavaa jyrinää taivaalta savet puntissa* ;)

   Poista
 4. Joo, kokemusta on alkulämmityksistä... ja vaikka kuinka lehtiä polttaisi ja hormeja lämmittäisi kuumailmapuhaltimilla.... voi paska... eikä se savunhaju lähde päivässäkään... tosin jos sai tulet sitten syttymään, vei se palaessaan aika hyvin savut poies. Ja monasti on meikäläinen yrittänyt pysytellä savuosion alapuolella.... kyykyssä mennyt savun alapuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lähde savunhaju ei, muutama hetki sitten tulin himaan ja täällä haisee savulle vieläkin. Ottaa se jokusen päivän vaikka vaimo oli pitänyt tänäänkin täystuuletusta. Kyllä se pesä vetää savua aika hyvin, nyt sitä pääsi tulemaan reilummasti kun oli ollut kunnon valkeat jo jonkin aikaa.

   Poista
 5. Taasko sä niistä kinkuista haaveilet? ;)

  Meillä palovaroitin toimi aiemmin mukavasti munakellona uuniruokia tehdessä. Valitettavasti naapurusto katsoi hieman hämmentyneenä, kun puutarhahommia tehdessämme emme korvaamme lotkauttaneet palovaroittimen alkaessa huutaa. Mies sen lopulta korjaili, ei ole enää munakelloa. On vaan palovaroitin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;D Se on aika yleinen munakellon korvike. Tunnen muutaman tuttavapariskunnan joilla se on miltei joka viikonvaihteeseen kuuluva ääni. Täällä jos antaa kauan huutaa niin naapurit tulevat sisään ovista ja ikkunoista, mikä on tietysti hyvä asia. Siksi nuo vikahälyt täytyy kuitata nopeasti.

   Poista
 6. Etukäteen anteeksi, mutta näky mielessäni: mies makaa teipattuna sohvaan, verhot on vaakatasossa, tuli roihuaa takassa, palovaroittimet huutaa täysillä, koira parka pyrkii ulos ja ikkunat ja ovet on auki ilman (savun) poistumista ja sisääntuloa varten.
  Juu, anteeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse mitään anteeksi pyydellä, mielikuva ei kaukaa heittänyt mutta onneksi kävi toisin. Harmiton tapaus sinänsä mutta paljon haittaa, ennenkaikkea se savunhaju.

   Poista
 7. Hyvin sulla tota tarinaa tuntuu irtoovan. Meil ku oli viel se porinmatti, ni vaik siin olis ollu meneillää jo toinen pesälliin puuta poltos, ni se saatto yht-äkkii heittää savut sisää ja sillo varottimet huus ku viimost päivää. Nykysen takan kaa ei oo minkäällaisii ongelmii. 75 milliset ilmaputket vein jo rakennusvaiheessa takalle ja kiukaalle, hyvin ovat piisanneet.

  Mutta, kaikest huolimati on hyvä että ne palovarottimet tuli pakolliseks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme juttu jos se kunnon tulien aikana heitti savut takas, olisko hormissa ollut jotain häikkää eli liian pieni veto? Varsinkin jos nyt ei ole mitään ongelmia ollut noiden 75:sten kanssa. Totta turiset, hankinta helvetin halpa - varsinkin kun ajattelee mitä kaikkea ilman sitä voi menettää.

   Poista
 8. Joo, kyllä se niin on, että palovaroitin on aika halpa henkivakuutus. Pitääkin muistaa taas testata omat...

  Mä näin sieluni silmin sen kuinka kampeuduit sängystä ylös teipit lakanoihin liiskaantuneena ja frouva otti lentävän lähdön. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatana mikä rähäkkä, kuin tuhannen vihaista terrieri olisi päästetty kimppuuni. Vaimo huusi niin lujaa että mun kaljuni nahka alkoi lepattamaan ;D (mihin niiden teippien kanssa vielä joutuu...)

   Poista
 9. Ihme, että noinkin terhaakkaasti poukkoilit sohvan ollessa teippaantunut selkään kiinni. Onneksi selvisitte rytäkästä hengissä. Huh huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulehan Tsompiseni, ne olivat petivehkeet jotka tarttuivat teippeihini, tänä aamuna. Olin vaan illalla välikuolemaa tekemässä siinä sohvalla ja onneksi tosiaan ei ollut tämän isompi tapaus tällä kertaa.

   Poista
 10. Palovaroitin ei tässä meidän tapauksessa ehtinyt kilkattaa, kun olin itse valppaana. Ja voi jösses, jos en ois jäänyt kukkumaan hereille erään ravinteli-illan päätteeksi (siellä siis oltiin kimpassa, muutama vuos taaksepäin) koneelle, taisin kuunnella Phil Collinsia. Isäntä oli halunnut valmistaa yöpalaa itselleen, touhusi keittiössä ja mumisi omiaan, minä kuulokkeet korvilla. Hetken päästä kuului napsumista keittiöstä, musa oli sopivan pienellä niissä kuulokkeissani onneksi. Menin köökkiin, ja siellähän oli valmistumassa kärtsäbanaani liedellä... ilman siis mitään pannua! Ja itse kokki oli jo unten mailla. Aamulla ilmoitin tuosta banskun grillaus -episodista tiukkaan sävyyn, ja nykyään Dimka tarkastaa nuo lieden nappulat neuroottisen tarkasti, aina kotoa lähtiessä ja iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Se tapahtuu niin helposti ja nopeasti ettei mitää rajaa, varsinkin kännissä kokkailut ovat fataaleja suorituksia. Tunnustan olevani itsekin hieman neuroottinen mutta se johtuu aika paljon pers'aukisuudestani - ei ole yksinkertaisesti varaa menettää mitään.

   Poista

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...