perjantai 30. marraskuuta 2012

Karvaton sutari ja muita myrskyn iloja


Jumaliste että jyrisee päässä. On todellinen lottovoitto asua yhdessä susien ja karhujen kanssa, bonuksena se että on aikanaan ryssinyt luottotietonsa ja on näin onnellinen prepaid-nettiyhteyden omistaja. Ei muuten mutta puun kaatuessa linkkimaston kylkeen, iloiset korjausmiehet tulevat samoihin aikoihin alkukesästä kuin muutkin tukkilaiset ja turistit. Esimerkiksi kommentointi on suoritettava tuulta nopeammin jatkuvan yhteyden katkeamisen takia ja se ei ole helppoa, nakit kramppaavat ja pään ympärillä oleva vanne kiristyy koko ajan. Olisipa sellaiset lahjat kuin Neo:lla, tuolla naisella joka pystyy juoksemaan aikaa nopeammin. Ihan totta, ei ole pitkäkään aika kun hän taas teki reiän aikajatkumoon ja aiheutti hämminkiä tässä muuten niin rauhallisessa kosmisessa virrassa. Täällä korvessa on nyt sellainen myrsky etten ole vielä täällä asumieni vuosien aikana nähnyt vastaavaa. Ei edes taannoinen Pyryn päivän myräkkä ollut mitään tähän verrattuna. Ilma on sakeanaan aamuvirkkuja mummoja, lehdenjakajia, siipi – ja vähän isompaakin karjaa. Metsästä peltoaukealle tultaessa äkkinäinen luulisi turkkien lentävän mutta ei, ne ovat oravia jotka toisiinsa kietoutuneena lentävät metsän suojista tuon perkeleellisen tuulen mukana.

Toki tässä myräkässä on hyviäkin puolia; kylämme kaikki kolme ja puoli (laskennallisesti) ovat kokonntuneet kylän keskustaan tanssimaan. Valot välkkyvät kuin diskossa ja näin valtavirrasta ja sivistyksestä syrjäytyneillä turpeenpotkijan aluilla on mahdollisuus kokea se kiihkeä syke mistä he jäävät paitsi. Helvetin kipeää teki kun olimme aamulenkillä. Täällähän ei ole vielä lunta, no eilen tuli joku kaksi milliä mutta tuuli on lennättänyt senkin pois. Näinpä jo eilisaamusta jatkunut tuuli on kuivattanut kaikki paikat, myös koiranpaskat jotka napsahtelivat otsikkoon kuin luodit taivaltaessamme pitkin kylän raittia. Onneksi ei lehmiä ole laitumilla sillä ne niiden vääntämät frisbeet olisivat suorastaan tappavia, tai ainakin haavoittaisivat osuessaan noin 200 kilometrin tuntivauhdilla. Tuulen helvetillisen ujelluksen ei yltänyt kuin se pärisevä ääni, mikä lähti kahden denson poplareista heidän lentäessä ylitsemme. Katselimme Lätkiksen kanssa heidän menoaan siihen asti kun he hävisivät taivaanrannan taakse. Palttoot paukkuivat, kaljatölkit tissahtelivat auki ja kiroaminen oli melkoista.

On tämä saatana yhtä juhlaa, kuula on niin kipeä että soi ja kohta on vääntäydyttävä tien päälle. Kohteessa on rossipohjan teko ja se on vielä yhden huoneen osalta kesken. Näin pääsen nauttimaan ulkona olevien pakkasasteiden lisäksi myös tästä myrskytuulesta joka puhaltaa talon alta. Se tuo suoraan suuhun kaikki vuosisatamme alussa ilmestyneet sanomalehdet, kumiteräsaappaat, myyräkuumeet ja homeitiöt. Tämä tautipitoinen historiankatsaus kestää tuonne iltapäivään asti, sen jälkeen on rossipohjan alle jäävien rakenteiden puhdistus ja homemyrkyn levittäminen sellaisella isolla suihkepullolla. No, eipä hän tarvitse iltalääkkeitä ottaa kun on jo viiden aikaan niin kuutamolla ettei tiedä käytettävästä valuutastakaan enää mitään. Se myrkky on töpäkkää tavaraa enkä minä ahkerana tupakoitsija käytä mitään kuonokoppaa kun muutenkin ahdistaa henkeä. Ikenet valkoisena ja verkkokalvot karrella sitä on niin mukava ruiskutella sinne, jälkihoito jatkuu illalla kun saa kuminauha/teippivirityksellä kiskoa turvonneita silmiä auki. Kyllä on ihmisen täytynyt jo nuorella iällä kolauttaa päänsä melko pahasti kun on rakennusalalle ryhtynyt. Onnekseni omistan masokistisen luonteen mistä on todisteena täällä perkeleen ryteikössä asuminen ja ahkera lottoaminen. Muut saavat pelimonopolilta iloisia asiakasetuuksia, minä taas sähköpostia joiden sisältö pääosin koostuu käskyistä painua vittuun tukkimasta servereitä. Tukin kuulemma hitaalla yhteydelläni todellisten rahamiesten yritykset päästä pelaamaan. Lisäksi herjataan Kenoon sijoittamiani panoksia, heidän mukaansa turhaan kaatuu sademetsää jos kupongissa on ruksattuna kahden euron panos. Voi vittu että tunnen itseni yhteiskunta kelpoiseksi.

Pelkästään tämän torpan lämmittäminen on perseestä; ensin on koottava klapeista sellainen haasio ja sidottava rautalangalla yhteen. Sitten koko läjä kiinnitetään takan arinaan rautalankaa apuna käyttäen ja vasta sitten se sytytetään. Tämä on tehtävä todella nopeasti koska vasta puiden syttymisen jälkeen voi avata pellin. Kaikki tämä vain sen takia että myrskytuulen aiheuttama veto perseet olalla muuratussa piipussa saisi klapit muuten lentämään yläilmoihin. Puuta palaa eikä takka lämpiä ollenkaan vaan satapäinen naakkalauma piipun päässä nauttii etelän pasaatituulista. Viimeksi kun oli myrskyä ja kuulin taas sitä vittumaista räkätystä piipunnokasta, heitin takkaan kolme litraa bensaa. Perkeleellinen roihahdus ja tuli aivan hiljaista. Tosin sitä kesti vai jokusia sekunteja kunnes alkoi kuulua järjetön kiroaminen, sutari saatana se siellä piipun päässä räkätti. Kuuntelin kuinka askeleet loittonivat katolla ja pian oveen jo jyskytettiinkin mutta minä viisaana miehenä pakenin takaovesta. Nyt meillä on kalju, viiksetön ja kulmakarvaton sutari. Ei olla oikein välilöissä.

Jaa – a, kaipa sitä kohta olisi lähdettävä. Odottelen vielä hetken sitä Isoa Kiirettä, minkä saa aikaan kourallinen päälääkkeitä, pannullinen kahvia ja kolmasosa norttitoppaa. Siinä on sellainen kombinaatio että täytyy kumartaa ruotsalaisille pytyn valmistajille, siinä on porukka joka osaa hommansa. Tämä kolmen osan aamupala tulee niin räjähtävällä voimalla että sen tuottama työntövoima paiskaa minut joka kerta kylppärin kattopaneleita vasten. Tätä nykyä minulla on kattoon kiinnitettynä kuusi tyynyä, ammuin ne kiinni runkonaulaimella kun en muutakaan keksinyt. Pakko tehdä, ei niskat pitemmän päälle kestä tuollaisia lähtöjä ja pää on muutenkin tarpeeksi kipeä. Asiasta viidenteen, olen tässä samalla katsellut talomme takaa lähtevälle sivutielle ja ihmetellyt että mikä on tuo paksu mutta lyhyt puu, joka taipuu vaan ei katkea. En ole huomannut sitä aikaisemmin ja tästä syystä päätin hetki sitten käydä tarkistamassa tilanteen. No jumalauta, se mikään puu ollut vaan kunnan työntekijä, kertoi seisseensä siinä kesästä asti. Kysyessäni että minkä helvetin takia, hän kertoi puukenkiensä juurtuneen kun oli hiljaisempi hetki. Lisäsi vielä ettei ole hennonnut lähteä kotiin ja jättää suht uusia puukenkiä siihen. No, omapa on asiansa. Nyt kuitenkin päätän tähän, toivotaan että huomenna olisi parempi päivä (just joo, se luvattu metri lunta) sillä sekin on työtä täynnä.

Nauttikaa viikonlopusta ja keveää perjantaita teille, te rakkaat Luostarin asukkaat ja muut kulkijat.


29 kommenttia:

 1. Joo, tää on niin tätä... aamuelämää... suureen puhelimeen puhumista ja sen puhelun odottamista.

  Mulla on onneksi tuo tuuletustilanne töissä koneellisen varassa vaikka paskahan siellä haisee... pakkasta on enemmän mutta ei tuullut äsken joten ei vie sarvia naapurin sonnilta eikä saparoa sialta.

  Kiitollinen saa olla sisätöistä. Näin talvella tai sen kynnyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole todella kiitollinen sisätöistä, kotiuduin hetki sitten ja olen sieluani myöten jäässä. Talvi on perseestä, ei voi muuta sanoa. Puhelulla taidat viitata siihen yhteen, onkos tapaaminen jo sovittu?

   Poista
 2. (Verhoja rasittavista vaikutuksista huolimatta en sittenkään malttanut olla kommentoimatta)

  Perjantai on vaihtanut paikkaa maanantain kanssa? Siltä ainakin kuulostaa.

  Vaikka lähtökohtaisesti mielummin halailen puita kuin kaadan niitä, niin en epäile ettetkö tarpeeksi monen Ave Marian (tai miten luostarissa ikinä ripittäydytäänkään) jälkeen saa synninpäästöä.

  Luin muuten ensin että "ahkera lorttoaminen". The mind sees what it wants to see...? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään otan niitä rauhoittavia niin jää pahimmat kohtaukset vähemmälle. Toi perjantai homma meni yli kuin Vaasan kone eli selvennystä kiitos..
   Toki sinä saat synninpäästön, se onkin sitten eria asia mitä se vaatii ;)
   No mutta M! Sulla on vieläkin sellaiset ajatukset siellä somassa pääkopassa että niille on tehtävä jotain, muuten tapahtuu kauheita.

   Poista
  2. Kemiallinen apu paras apu. Tai jotain :)

   Ei se niin kryptinen ole kuin mitä ehkä ensiksi vaikuttaa; maanantait vaan yleensä tuppaa olemaan viikosta niitä päiviä, kun kaikki menee enemmän tai vähemmän päin (rutikuivaa norpannäköistä?) perskannikkaa.

   Tarpeeksi kun harrastaa haureut... hartautta & kumartelee äiti maata kohti, niin eiköhän siinä synti jos toinenkin purkaudu ;)

   heh, kaksimielisyydestä harvemmin seuraa mitään kovin kamalaa, mutta voithan sä yrittää käännytystyötä (if you please) :P

   Poista
  3. Haa, olinpa minä tyhmä kun en tajunnut viittaustasi. Totta, perjantai ja maanantai vaihtoivat paikkaa eikä se tilanne ole siitä paljon muuttunut, päätä särkee aivan saatanasti. Tuo käännytystyö vaatii pitkäaikaisen ja intensiivisen hoitojakson joten on parempi että se aloitetaan heti, sinä pieni nymfomaani ;)

   Poista
 3. Sie taiat asua mejän naapurissa, täällä on just kuvatunkaltainen keli. Sähköt vielä pelaa, mutta ei varmaan kauaa...
  Voitin muuten siitä viikottaisesta onnensana-arvastani isoimman summan, mitä ikinä: 30 euroa! Huiii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea voitosta! Ei muuta kuin uutta arpaa kehiin, ties vaikka tuo kolmekymppinen oli etiäinen jostain isommasta summasta.
   Täällä meni koko helvetin kylä pimeäksi just kun olin lähdössä töihin. Voit uskoa että täällä korvessa oli todella pimeää.

   Poista
 4. Kiitos linkityksestä. Minen jotenkin nyt tiedä mitä sanoa. En ymmärtänyt sitäkään, että aikaa nopeammin juokseminen (johon en edes pystynyt) voisi saada aikaan tällaista. Nyt kaduttaa tosissaan, että aiheutin myrskyn, kun halusin vain selkäni kuntoon.

  Sun päänsärky tosin huolettaa enemmän kuin mitkään myrskyt. Lähettelen parantavia energioita, minkä kerkeän, mutta ehkä tekniikkani vaatii hiomista vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä mitään, täytyyhän ihmisten päästä katsomaan millainen nainen kirmaa Itse Aikaa nopeammin :) ja kiitos vaan kelistä, toivottavasti tämä myräkkä on sen väärti eli saitko apua kipuihisi?
   Kiitos energioista, pakko mennä kohta levyksi kun ei ole mitkään hyvät fiilikset.

   Poista
  2. Ei se siitä juoksemisesta parantunut, mutta henkilökohtainen rääkkääjä raiskasi sen kuntoon. Tai siis sen mielestä oli varmaan lystiä katsella vierestä, kun toinen kiemurtelee pilates-pötkylän päällä. Mutta niks naks ja selkä oli päänsärkyä vaille kunnossa. Tai ainakaan ei ole särkyä enää. Kokeilen vielä illalla, josko uusi juoksupyrähdys veisi myräkän mennessään. Ettekä sitten syytä mua, jos se vaan yltyy. On vähän omakin lehmä ojassa, kun huomenna pitäisi päästä Tampereelle.
   Toivottavasti levyksi menemisestä seuraa parempia fiiliksiä ja kivuttomimpia tiloja. :)

   Poista
  3. Hieno juttu että selkäsi on parempi ja se illalla ilmeisesti tekemäsi lenkki todellakin auttoi, ainakin myrsky on laantunut normaaliksi lumisateeksi ja heikoksi tuuleksi. Jos menet omalla autollasi Tampereelle niin muistathan ajella varovasti kun tuo keli ei ole vielä paras mahdollinen. Levyksi menemisestä oli se hyvä puoli ettei päätä särje niin paljon että se vaikuttaisi näkökykyyn mutta aivan helvetin kipeä se silti on. En pystynyt eilen lukemaan yhtään blogeja (korjaan illalla asian), vaan menin punkkaan potemaan heti kun sain kommaukset täällä tehtyä. Mukavaa Tampereen reissua.

   Poista
  4. Kiva, ettet mennyt aivan syyttä suotta levyksi.

   Omalla autolla menen hyvässä seurassa ja lupaan ajella varovasti. Työpäivä takana, päikkärit nukuttu, kuppi kahvia ja sitten koukkaus naapurikaupungin kautta. Keliennusteista katselin, että takaisin tullessa ei ole niin hyvä ajokeli kuin nyt, mutta ainakin pyrähdys auttoi hetkeksi.

   Kivaa lauantaita. Mä meen nyt. Raporttia tai movemberia luvassa siis vasta huomenna. :)

   Poista
  5. Okei,turvallista matkaa ja sunnuntaita odotellen :)

   Poista
 5. Voi harmien harmi tollasta päänsärkyä! Paranemista minäkin sulle rakas Peppone toivottelen. Meillä oli sähkökatko jo aamulla viiden jälkeen tunnnin verran ja nytkin räpsii aina välillä.
  Kesällä kaivettiin sähkökaapelit tässä kylällä maahan, mutta metsässähän ne puut kaatuu;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tämä mitään mukavaa ole ja kiitos parantelutoivotuksista <3
   Täällä kans meni koko kylä pimeäksi ja oli vielä suurin osa seuraavaakin taajamaa, ihan mieletön myräkkä. Ei kyllä käy yhtään kateeksi linjamiehiä jotka tossa paskakelissä joutuvat korjaushommiin.

   Poista
 6. Mummoille ja muille tekee hyvää saada vähän raitista ilmaa sinne helmojen alle, homehtuvat muuten vielä.

  Mä täällä kiittelen itseäni erinomaisen fiksusta päätöksestä alkuvuodesta, kun aloin tehdä nelipäiväistä työviikkoa. Nimittäin meidän hallinto-osastomme lähti tänään Tallinnaan kehittymään ja merellä on 9-metriset aallot. Lainasin lähimmille työkavereille akurannekkeet, olivat kuulemma tulleet tarpeeseen. (Minä voin huonosti jopa ruotsinlaivalla.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puskissa, olen monta kertaa miettinyt, kun meidänkin johtohenkilöt ovat milloin missäkin risteilyllä tai matkalla kehittymässä, eikö voisi kehittyä ihan talon omissa tiloissa. Kun säästää pitäisi ja säästöt kohdistuu aina suorittavaan portaaseen. Arrgh!

   Poista
  2. Juu.. meillä tämä taisi olla pitkästä aikaa tällainen reissu, mutta todella paljon kuulee johtoporsaiden lähteneen laivalle tms kehittymään. Se kyllä vähän tuppaa ihmetyttämään tällaista tavallista työläistä.

   Poista
  3. No se on Puskis ollut viisas päätös, eipä siellä laivalla nauti paljon tälläisellä kelillä. No tietysti pää jäässä ei huomaa vaikka olisi 19-metriset mutta kumminkin, parempi jäädä maihin.

   Poista
 7. Kerran oli niin kova tuuli Kalliossa, että lensimme äitini kanssa kadun yli. Äiti piteli kiinni sateenvarjosta ja minä äidistä. Olin kuusi- tai seitsemänvuotias. Siksi minulla on vieläkin niin kovat traumat asiasta, että kahlitsen itseni myrskytuulella rollaattoriini jopa sisätiloissa. Toivottavasti pääsi paranee, lähettelen virtuaaliviboja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DDDD No heti parani olotila, jukmalauta noita sun juttujasi! :DD
   Olet sitten tenhyt Maija Poppaset jo varhaisessa nuoruudessasi joten en ihmettele traumoja yhtään ;D
   Kiitos virtuaaliviboista ja asiasta viidenteen; tässä taannoin kerroit haluavasi samaa mitä minä vedän mutta kyllä se juttu on toisin päin. Mun on pakko saada ajatuksen lentoni tolle tasolle - ihan pakko! :DD

   Poista
 8. V..moinen viima käy, mutta onneksi ei vielä sähkökatkoja. Toisaalta jos tuuli irrottaisi sen kunnantyöntekijän, niin pääsisi raukka kotiin. Työpaikalla ei ole taidettu kaivata...

  Ei hitto, onks sulla jo COPD eli tupakkitauti. Mä tulen ja takavarikoin norttivarastosi. Saat polttaa 2 päivässä, yhden aamulla ja yhden illalla.

  Päälle parempaa oloa toivotan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys suloinen noitani! Ole onnelllinen sähköistä, on meinaten sellainen keli että ihme jos ei mene toistamiseen täälläkin. Se kunnan duunari oli aika ahavoitunut, sain sen käsityksen että se on kokenut jokuset tuulet mutta olisihan se tietysti mukava käydä kotonakin välillä.
   COPD:stä en tiedä mutta olotilat ovat menneet huonompaan suuntaan, ei kuitenkaan niin huonoon että sun tarvis mitään takavarikoida :)
   Kiitos toivotuksista <3

   Poista
  2. Tää viikko on kyllä syvältä. Niksautin nilkkani aamulla lehteä hakiessani. Annoin tietenkin hyvän ensiavun itselleni. Nyt avasin siteet ja koko nilkka on musta, perkule. Ei muuten, mutta oon yövuorossa. Seurakunta on yhtä sekavaa kuin Luostarissa. No, lääkitsen itseäni ja potilaita vuorotellen. Just sain kaikki hiljaiseksi. Enää ei olis kuin reilut 8 tuntia..

   Poista
  3. Huomenta, sympatiat ja pusuja nilkkaan, toivottavasti siitä ei tule pitkäaikaista vaivaa. Yövuorot ovat raskaita kun ei ole sitä normaalia meininkiä. Äläö troppaa liikaa ettet onnistu herättämään koko taloa ;) Koita jaksaa, ei ole enää paljon jäljellä.

   Poista
 9. Täällä Pohjanmaalla tuulee myös niin kaameesti, että Mankku kävi ostaas kissanhännänlyhentäjän oveen.
  Sitä se nyt "nakit jäässä" oveen kiinni ruuvailee.
  Yhteenkietoutuneita oravia ei ole näkynyt, mutta eipä kyllä ole oltu ulkonakaan.
  Kyllä sielä kaikennäköistä varmaan lenneskelee.
  Pihapiirimme kuuset, tai kaksi niistä, ovat kaatuneet jo muinaisien myrskyjen aikana.
  Lunta ei näillä lakeuksilla vielä satele.

  Älä hyvä mies ime kitusiisi sitä homemyrkyn estomyrkkyä!!!
  Eikö nyt mitään konstia löytyisi? Edes sellainen hento suunedus-suoja mitä niillä näkee noissa lääkärifilmeissä? Valkenet kohta koko mies, eikä vain ikenet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken aikaa meni ennen kuin tajusin mitä tarkoitit tuolla hännänlyhentäjällä. Varsin osuva nimi eikä taida olla tullut ihan turhasta :D
   Täällä alkoi lumentulo vasta iltapäivällä ja satelee jonkn verran mutta on kovin puuterimaista ja pöllyää tieltäkin heti pois.
   En vetele kitusiini vaan aina ei voi välttyä kun esim. tuulenpuuska pölläyttää alhaalta päin.

   Poista

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...