maanantai 12. marraskuuta 2012

Mutkatukka aineissa ja fysiikan lait kumoon, olisi kannattanut katsoa


Panamasta Englantiin muutamassa sekunnissa, stylistillä ja räätälillä käynti ennen kuin toiset ovat saaneet edes rattaansa kunnolla liikkeelle? No helvetti sentään, sain senkin asian eilen omin silmin nähdä. Tv:stä tuli meriaiheinen seikkailu ja pääosissa se niin monista vanhoista leffoista tuttu mutkaletti. Aina virkeenä ja jos voimat näytti ehtyvän, niin eikun äijä liikkeelle kaksinkertaisella nopeudella niin johan rupesi mm. espanjalaista vihulaista kaatumaan. Taas tuli todistettua että olen syntynyt muutamaa vuosikymmentä liian aikaisin. Tuo ko. leffa on valmistunut vuonna 1940 ja silloin on täytynyt olla liikkeellä sellaista rojua, mihin nykylääketiede ei pysty vaikka kuinka yrittäisi. Elokuvan tekijät ovat ilmeisesti ajatelleet että katsojakunta on yhtä kuutamolla kuin hekin, joten pikku epäloogisuudet haittaa. Totta, olin ennen elokuvaa (niin kuin se yksi mies aikoinaan käski) ottanut iltalääkkeet ja nehän vetää silmät kieroon melko nopeasti, joten leffa tuntui hetkittäin järkevältä.

Oikein vituttaa etten nähnyt tätä eeposta kokonaan sillä nyt en saa tietää olivatko elokuvan tekijät ottaneet vauhtia jo ennen kuvausten alkamista vai tunkivatko rojua sisäänsä työpäivän edetessä. Siinä vaiheessa kun pystyin erottamaan tarkemmin ne aika ajoin ääntä nopeammin liikkuvat hahmot, nauroin kuset housussa loppuun asti. Helvetin pönttö kun en tajunnut tallentaa, siitä olisi riittänyt hupia vaikka kuinka monien iltalääkkeiden kyytipojaksi. Eikö mikään ollut pyhää silloin 40 – luvun elokuvateollisuudessa? Paljon on puhuttu nykyisistä, ylilyönteihin sortuvista toimintaelokuvista mutta eivät ne ole mitään tuohon leffaan verrattuna. Siinä kumottiin fysiikan lakeja minkä ehdittiin ja pantiin ihmisrodun kestävyys ihan uuteen uskoon. Ei mitään väliä vaikka gubet ovat huhtoneet ties kuinka kauan kaleerilaivan airoissa, pikku kähinän ja muutaman kymmenen ruoskan iskun jälkeen saadaan haltuun yksi hikinen puukko jolla koko orkesteri pääsee kahleista. Lisää seuraa; tapetaan kaikki vartijat (kevyt tönäisy olkapäällä) ja siirrytään viereiseen laivaan kevyesti köysien ja muiden ilmalentojen saattelemana. Tietysti äijillä on ruista, ovathan he voineet treenata käsivarsiensa lihaksia kaleerilaivalla ties kuinka kauan.Totta, ihmetellä täytyy tuota syömispuolta mutta eihän nyt siinä tohinassa nyt kukaan ehdi evästämäänkään.

Lingottuaan itsensä toisen laivan kannelle ja tuskin jalkapohjien kunnolla osuttua kansilankkuihin, niin jo reilusti eläkeiän ylittäneet seniorit kiipeilivät köysistössä ja karjahtelivat komentoja. Sankari ei ollut kerinnyt edes saamaan miekkaansa tuppeen (vai huotrako se oli), niin alus suorastaan liiti meren pintaa keula kohisten. Helvetillisiä lähtönopeuksia saadaan sen aikaisilla tuulenpuuskilla, nykyiset purjemateriaalit repeisivät moisessa kiihdytyksessä. Apuna tuskin olivat myös tällä aluksella heiluvat airot, mutta kysymys kuuluu kuka perkele siellä airoissa oikein oli kun (pakenevaa) miehistöä ei ollut kuin toistakymmentä vanhaa ukkoa, yhtään kloppeja ei näkynyt. Ehkäpä sillä oli tekemistä sen aikaisten työehtosopimusten kanssa joka koski nuorten henkilöiden palkkausta kaappari – ja muuhun laivaliikenteeseen. Airoissa oleva alakerran väki ei ollut parhaalla mahdollisella hapella, vaan kävivät sen verran hitaalla purjeisiin verrattuna että airot suorastaan laahasivat eli ts. hidastivat matkan tekoa. Siitä viis, nämä iloiset veikot suhauttivat englantiin ennen kuin eräs molopää ehti veljentyttärensä kanssa keskustasta satamaan hevospelillä. Itseasiassa he taisivat saada juuri ne kopukat liikkeelle kun sankari oli jo maissa. Kukaanhan ei halua kohdata naista vallan paskaisena, joten tämäkin lainetukka oli käynyt leikkauttamassa hiuksensa ja partansa, hommannut suntispuvun päälleen ja loikkasi likan vaunun kyytiin muina miehinä. Vitut yhdestä kaleeriorjuudesta, pakomatkasta ja miljoonasta merimailista silloin kun on kaunis nainen kyseessä. Tuli siis todistettua että koko porukka veti spiidiä, en nähnyt kenenkään edes haukottelevan leffan aikana. Myös vanhat miehet, jessus sentään mutta on se ollut rankkaa siihen aikaan.

Aikaisemmin tällä porukalla kävi aivan järjetön tuuri heidän paettuaan viidakkoon. Muutaman tovin tepattuaan (huom. yhdellä heistä oli vielä musketin kuula rinnassa) he yllätys, yllätys löysivät rannalle ja kuinka ollakaan siellä kökötti helvetin iso soutuvene jolla karkulaiset soutivat muutaman sadan metrin päässä olevalle laivalle! Tällä tuurilla olisi kannattanut käydä paikallisella bambukioskilla täyttämässä pitkävetolappu, sen verran tuuria tuntui olevan ja me kaikkihan tiedämme että Veikkauspisteitä oli jo tuohon aikaan. Epäilemättä tässä kohtaa he ilmeisesti joutuivat käyttämään mystisiä voimiaan ja pysäyttämään ajan kulun. Rannalla ei kököttänyt kuin se yksi vene (maks. kymmenen miestä) eikä koko soutumatkan aikana näkynyt muita veneitä. Kuitenkin kiivettyään laivaan, porukkaa oli kuin helluntai epistolassa ja iloiset kiljahtelut täyttivät ilman. Tästä ei voida vetää kuin yksi johtopäätös: joko mutkatukka tai joku miehistöstä osasi mustaa magiaa ja pysäytti ajan. Sitten he siirtyivät läheiselle saarelle paneskelemaan alkuperäisväestön eukkoja, odottivat raskausajan, syntymän ja noin viisikymmentä vuotta, teleporttasivat viisikymppiset kakaransa paatille ja painelivat itse perässä. Tietysti ajan ratas pantiin taas pyörimään sillä kohtaa. Tässä kohtaa otin lisää ryynejä että olisin pysynyt kuvion juonessa mukana.

Oikeastaan eniten käy sääliksi elokuvan musiikin tekoon osallistuneita muusikkoja ja erityisesti viulisteja. Jumalauta mitä revittely varsinkin miekkailukohdissa ja filmin pyöriessä kaksinkertaisella nopeudella tiiviin taistelukohtauksen luomiseksi. On siellä orkesterimontussa noussut savu nakeista ja palovammat takuu tavaraa joka jumalan päivä. Ei edes Vanessa Mae tai tämä meidän kotimainen versio pysty sellaiseen tempoon ja vingutukseen. Olen aina pitänyt suomalaisia viulisteja kovina hemmoina mutta nyt kyllä sain kokea sellaisen esityksen ettei mitään rajaa. Vertailuna sanottakoon, että jos esim. Teuvo Tulio olisi jossain kotimaisessa tukkilaiselokuvassa joutunut laskemaan koskea sen revittelyn tahtiin, olisi hänen tukkinsa syttynyt palamaan yhdessä sarkahousujen ja flanellipaidan kanssa järjettömän nopeuden takia. Olkoonkin että tukki olisi vedessä ja jäähdyttäisi sitä.

Hieno elokuvakokemus kaikenkaikkiaan, harmi että kusin sekä housut että nojatuolin märäksi, taas oli naaman ilmeitä eukon suunnalta ja pesemistä riittää. Leffassa oli paljon muitakin normaalin tajunnan ja käsityksen ylittäviä kohtia mutta en kykene muistamaan niitä, olin aika sekaisin että pystyin edes joten kuten pysymään kärryillä. Olin yhdessä vaiheessa tajuttomana yliannostuksen takia ja saattoivat parhaat palat mennä sivu suun, toivottavasti tämä tulee uusintana vaikka uusintoja vihaankin. Sen muistan että tarinan aikaisissa kynttilöissä liekki tuli sydäntä pitki kynttilän päähän, katkaisijan ollessa ilmeisesti oven pielessä. Sankari todisti tämän huitaisemalla useita kynttelikköjä poikki miekallaan ja joka saatanan kynttelikkö sammui kokonaan miekan osuessa ensimmäiseen kynttilään. Kyse ei siis ollut ilmavirrasta eikä sydämen tumppaantumisesta lattiaan, vaan kynttilöihin valkeet tuovan piuhan katkaisusta. Edistyksellistä sanon minä. Leffa sisälsi myös isojen purjealusten etenemistä saatanallista vauhtia purjeet ylhäällä eikä ketään kannella, saati köysistössä. Automaattiohjaus ei siis ole mikään uusi keksintö, puhumattakaan merikelpoisesta dieselistä joka tässä tapuksessa oli piilotettu laivan uumeniin. Muuten en pysty käsittämään miten voi tyvenessä vedessä mennä noin helvetin iso paatti tuollaista kyytä.

Luokittelisin tämän Pharmaca Film Industrie & Fennica:n parhaimpaan tuotantoon. Pakkohan tässä on olla sekä lääketeollisuus ja huumekauppiaat osallisena, ainakin rahoituspuolella. Ei ihan selvästä haulista kukaan voi noin järjetöntä elokuvaa tehdä. Kehotankin teitä katselemaan vanhoja leffoja siinä kunnos sillä silmällä, ne saavat aivan uuden ulottuvuuden ja lupamaksuille eli ylen verolle tulee vastinetta – kuka sitä sitten maksaakin. Eipä muuta täältä korvesta, eilen oli typerä päivä kun satoi koko ajan. Se olikin ainoa syy, mikä sai minut istumaan tv:n ääreen. Erittäin hyvää alkavaa viikkoa teille, te rakkaat Luostarin asukit ja muut matkaajat.


16 kommenttia:

 1. Voi voi... mun päivä meni nukkuessa ja puhelimessa. Mutta tosiaan... vesirännin ropotusäänen voisi jo lopettaa. Vettä on satanut varmaan sen 24 tuntia jos ei pitempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se ole pelkästään positiivista jos olet saanut nukutuksi. Ihme ja kumma, täällä ei tänään satanut kuin aamupäivän, eilen tuli ihan koko vuorokauden.

   Poista
 2. Mua kiinnostaa vaan tuo Pharmacapuoli, se meikäläisen Nappiraamat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samma här - se on perin hyvä teos, kaikin puolin ja monessa mielessä ;)

   Poista
 3. En oikein jaksa noita vanhoja leffoja. Tuntuu, että kaikki on esitetty jo moneen kertaa.Ei kaise siitä johdu, että mä olen vanha;)
  Sunnuntai - tuuli ja satoi, oli pimeää
  Maanantai - tuulee ja sataa, on pimeää
  Millä helvatalla tän viikon saa kulkemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nykyäänhän ei tv:stä tule muita kuin uusintoja. Tämä kyseinen leffa oli niin vanhaa uusintaa, etten ollut sitä nähnyt - tai ainakaan muista nähneeni.
   Jep, sama sääkartta täällä. Katselin aamulla Hesaria ja siinä kerrottiin että lämmintä riittää vielä kolme viikkoa. Saamme siis nauttia vesisateista miltei jouluaattoon asti.

   Poista
 4. Mulla ei ole niin vahvoja mömmöjö, että kestäisi katsoa tuollasta. Mieluumminkin olen kanttuvei Imovanesta ja kuorsaan sängyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta Tsompi, sun täytyy hommata ja kokea tämä elämyksellinen, lähes hallusinaatioiden vertainen elokuvakokemus ;D

   Poista
  2. Ehkä syön vähän sieniä.

   Poista
 5. Olipas psykedeelistä menoa ;DD Ton nimisestä filmiyhtiöstä en ole koskaan kyllä kuullut. Ja että on muitakin filmejä tuottanut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei helvetti, nauroin täällä oikein ääneen kun aikuiset miehet seilaa niin perkeleesti purjeet ylhäällä ja mutkatukka hulmuaa:DD
   Toi on hyvä filmiyhtiö, pääasiallinen tuotanto juurikin tälläiset ja muut tiskin alta myytävät ;)

   Poista
 6. Mikähän leffa mahtoi olla kyseessä? Katsoin kerran 'Kuollut mies ei palttoota kaipaa'-leffan mukavasti tillintallin, se oli ainakin todella hauska, siis ainakin miljuuna kertaa parempi kuin selvin päin.

  Unohtumattomiin leffakokemuksiin kuuluu myös Malesian Penangin ja Langkawin välillä kulkevan lautan tarjonta :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffa nimeltään Merihaukka (englantilaisten ja espanjalaisten keskinäistä vääntöä) ja pääosissa kukas muu kuin Errol Flynn, tuo herra kestoletti ja hela tiden kiharat kondiksessa.
   Totta, monesti ei tarvitse paljonkaan tajuntaa hämmentää - ei väliä millä - niin jo vanhat jutut saavat ihan uuden näkökulman.
   Voin uskoa että ko. lautalla saattaa olla sangen värikästä tuotosta tarjolla :D

   Poista
  2. OI! Mä olin teininä aivan rakastunut Errolliin ja itse asiassa arvelinkin tuota elokuvaasi juuri Merihaukaksi. Se oli niiiiin ihana ja Erroll oli niiiiiin sulkku :D Tosin Robin Hood on mun toinen ihastukseni Errollin leffoista, se on nytkin kirjahyllyssä. Erroll sentään osasi oikeasti miekkailla :)

   Se kys. elokuva oli joku aasialainen halpatuotanto, sankari paloitteli kaikki pahikset super-inhimillisillä miekkailu- yms. kyvyillään ja päät pyöri ympäriinsä :D

   Poista
  3. Kieltämättä Errol on kova jätkä, niin trikoissa kuin merelläkin joten uskon että olet aivan täpinöissäsi (ai niin, teininä..) Errol:ista. Aasialaiset ovat parhaita! Vaikka olisivat kuinka vertauskuvallisia ja runollisia, on aina yhtä sykähdyttävää nähdä tyyppien lentävän pystyasennossa ja liitävän omituisella, lekuttavalla tavalla. Vieläpä siinä ohessa miekkailen tai budolajeja harrastaen :D

   Poista

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...