torstai 21. helmikuuta 2013

Kuinka silakoilla ja kissan raksuilla hoidetaan naapurin parisuhdetta


Ei täällä Korvessa selviä ilman jykevää lääkitystä, jos ei ihan ikioma ja olkapäillä istuva pikkuväki aiheuta ongelmia niin sitten ne on naapurit. Eilinen ilta oli taas sellainen että alta pois ja tällä kertaa ohjelmaa järjesti naapurit, joista toisena osapuolena oleva iäkäs muori joka asuu seinän takana ja toisena osapuolena oli raja-aitana toimivan ojan takana asusteleva, reilu nelikymppinen mies sekä hänen ulkolainen vaimonsa. Sanottakoon nyt heti kärkeen että kaikki osapuolet ovat erittäin mukavia ihmisiä, olen miltei päivittäin heidän kanssaan tekemisissä ja pidän heistä todella paljon, joten jäljempänä oleva teksti ei ole missään nimessä rasistiseksi tarkoitettu. Paremminkin se on kuvaus huonosta kuulosta ja kahden eri kulttuurin törmäyksestä.

Tilanne alkoi siitä kun naapurin ukolla oli känää tämän vaimonsa kanssa ja eukolla on tapana tulla ulos osoittamaan mieltään,minkä jälkeen taistelua normaalisti jatketaan tuuletusluukun kautta siten että eukko valittaa kaikesta mahdollisesta ja äijä urahtelee jotain vastaukseksi. Äänimaailman täyttää perinteinen suomalainen örähtely ja eksoottisempi sekä kimeämpi ääntämys diang kai pongeineen kaikkineen. Näin on käynyt muutaman kerran aikaisemminkin eikä siinä mitään ihmeellistä, kaikkihan me miehet olemme joutuneet tilanteeseen jossa ns. hella savuttaa.Tilanne lähti lapasesta sen takia ettei naapurin muori ollut saanut uutta kuulolaitetta viime viikolla hajonneen tilalle ja ilman sitä tuo mainio eukko on aika toivoton tapaus. Joko hän ei tosissaan kuule tai sitten hän ei halua kuulla, mene ja tiedä mutta kuulo näytteli tässä tapauksessa aika suurta roolia. Lähtökuvio oli siis tämä; naapurit tappelevat ojan toisella puolella noin kolmenkymmenen metrin päässä, meikä seisoo takapihalla tupakilla ja naapurin muori rönyää omalla puolellaan myös takapihalle, on ilmeisesti kuullut tappelusta aiheutuvaa meteliä tuuletusluukun kautta.

Takapihoja toisistaan erottavan lauta-aidan rakojen välistä näen tuon pulskan ja aivan saatanan kovaäänisen muorin tulevan ähkien ulos ja teputtavan keskelle pihaa kailottaen: ” Erkki, päästä se kissasi sisälle – ekkös sää tajua että sen tulee kylmä!”. Naapurin äijän nimi ei suinkaan ole Erkki, vaan tämä muori nimittelee ukkoa alati vaihtuvilla nimillä. Syynä tähän ukon hieman vallatomampi ote elämään missä viinaakin otetaan ja naiset vaihtuu, tosin tämä viimeisin ulkomaan tuonti on kestänyt jo kohta reilun vuoden. Niinpä tämä Erkki-nimitys on lyhennelmä Epäpyhä-Erkistä, joka on muorin yksi muorin käyttämistä puhuttelusanoista. Myös sellaisia kuin Kastamaton-Kari ja Pimeyden-Pekka esiintyy, millä tuulella muori nyt sattuu olemaankin. Alkuun mun oli vaikea tajuta että ketä helvettiä muori oikein tarkoittaa mutta kyllä se nyt ajan kanssa on tullut hyvinkin selväksi. Muori näet on harras ihminen, joskin ronski sellainen ja jakaa pyhää sanaa melko eri tavalla kuin mitä Isossa Kirjassa on esitetty.Toisinaan jopa nuo suht voimakkaat kämmenet ovat apuna kun ei tahdo ilosanoma mennä perille. Parin laakin jälkeen ei tasan ole epäselvää kuka teki mitä, missä ja milloin. Tästä hartaasta katsomuksesta siis juontaa puhuttelunimien aiheet. Mainittakoon vielä että minulla, joka olen kristillisessä avioliitossa, on erittäin hyvät välit muoriin ja keskinäinen sanailumme on saanut siunauksen melko värikkäälle ilmaisulle.

Huuto jatkuu; ojanaapurin muija mongertaa ukolleen jotain ja äijän vastauksesta käy ilmi ettei nainen pidä muorin tilanteeseen puuttumisesta, on kuuleman mukaan hullu vanha akka. Äija koittaa toppuutella vaimoaan ja sanoo muorin olevan ok, joskin turhan utelias. Tämä ei suinkaan paranna tilanetta vaan naukumiselta kuulostava meteli jatkuu ja tämä jos mikä saa muoriin uutta puhtia, hän alkaa maanittelemaan ja pian ilman täyttävät ”Kissi, kissi”-huudot ja hieman suomea ymmärtävä ulkomaan elävä saa raivarit. Huutaa ukolleen että nyt se vanha matami pilkkaa häntä kissaksi ja yrittää houkutella omalle puolelleen. Taikauskoinen kun on, pelkää muorin harrastavan voodoota ja ihmisuhreja. Tässä vaiheessa kävin ensimmäisen kerran dosetilla ottamassa pari tasaavaa, ihan siitä syystä että aavistelin homman taas kerran karkaavan käsistä. Palaan takapihalle ja koitan houkutella muoria pois karjahtelemasta, kerron että se on naapurin eukko eikä suinkaan mikään kissa joten tule nyt pois sieltä itseäsi nolaamasta. Muori käännähtää minuun päin ja sanoo painavin sanan kääntein kyllä tunnistavansa kissan äänen eikä minun pidä puuttuman tilanteeseen, tai saan tietää käytännön tasolla mitä Isossa Kirjassa mainitulla heikomalla astialla tarkoitetaan.

Pistän takin tiukemmin kiinni ja sytytän toisen nortin, tiedän että tämä on vasta alkusoittoa tuleville tapahtumille. Ojan takana käydään tiukkaa taistoa; äijä koittaa maanitella naukuvaa eukkoaan takaisin sisälle ettei tämä tule kipeäksi ja muija mouruaa vastaukseksi vihaavansa Suomen kylmyyttä ja mustaa magiaa harrastavia muoreja. Minä sen sijaan kaivan pamin taskusta ja ajattelen hiljaa mielessäni että voi tyttö hyvä kun tietäisit...
Yllättäen muori lähtee taapertamaan takaisin kämpälleen, huikkaa meikäläiselle tietävänsä millä kissit koulutetaan ja tämän kuultuani myös minä heitän hiljaisen toiveen yläkertaan tilanteen rauhoittamiseksi. Taas käy muorin ovi ja hän tulee ulos paremmin varustautuneena; illan ollessa jo melko pimeä, on tämä laittanut päähänsä kahdet lasit päällekkäin ilmeisesti sen olemattoman kissin havainnointia varten. Villatakki ja pipo on ilmestynyt ylle ja toisessa kädessä oleva vati herättää minussa paljon kysymyksiä mutta ei kauan sillä pian ilma on sakeanaan silakoita. Nyt kaikuu kissi-huudotkin aivan eri volyymillä, sellaisella joka helisyttelee ikkunoita ja saa taivaan linnutkin lentämään takaperin karkuun. Katselen noiden hopeakylkisten sinttien mätkähtelyä hangelle ja koitan taas maanitella muoria takaisin, sanon ettei soveliasta heitellä fisuja toisen tontille eikä varsinkaan houkutella talon emäntää niillä. Turha vaiva, muori on aivan liekeissä ja huutaa kakkulat vinossa Tanen (Tuonelan – Tauno) olevan eläinten rääkkääjä koska on naulannut kissinsä ulkoseinään missä se mouruaa ja vonkuu pahanpäiväisesti. Muorin äänenkäyttö on sitä luokkaa että jos tätä vuorisaarnaa ei kuule koko kylä niin jo on ihme. Meteli ojan toisella puolella saa myös uutta puhtia, nyt huutavat sekä mies ja nainen yhtä aikaa, ukon ilmoittaessa että hän tulee hakemaan naikkosen pois vinkumasta sieltä ulkoa ja akka taas puolestaan taas ilmoittaa lähtevänsä takaisin kotimaahansa – ei hullujen kanssa voi elää. Siinä muija on oikeassa, hullujen kanssa eläminen vaatii tietynlaista asennetta.

Näen naapurin muorin asettavan vadin jalkojensa eteen hangelle saadakseen essunsa taskusta ottamansa paketin auki.Eipä aikaakaan kun taivaankannen halki lentää silakkaparven seassa myös litteät Sheba-paketit joita muori heittelynsä tiimellyksessä repii hampaillaan auki. Taivaalla näkyvä, silakoista muodostuva hopeinen saateenkaari jonka alkupäänä toimii muori ja loppupäänä aivan saatanasti huutava ulkomaan elävä, saa raajani liikkeelle ja lähden tarpomaan muoria kohden.
Päästessäni muorin tykö ammukset ovat loppuneet, tai niin ainakin luulen ja kehotan tiukkaan äänensävyyn vanhaa naista palaamaan sisälle. Silloin mäjähtää poskeeni jotain niin lujaa että se saa meikäläisen parahtamaan tuskasta. Nostaessani pipoani maasta ja koittaessani selvitellä päätäni laakista, näen muorin seisovan kuin tuomiopäivän enkelin joskin sillä erotuksella ettei muorilla ole siipiä ja tuskin enkeleillä on tapana käyttää jumalatonta lahnaa lyömäaseena. Ei paljon lämmittänyt vaikka muori kertoikin saaneensa sen samassa satsissa kuin muutkin kissoille menevät kalat, joita eräs kyläläinen hänelle toimittaa miltei joka päivä. Ihan joka päivä ei kalaa kuitenkaan ole tullut ja niinpä hän oli ostanut nuo ilmojen halki leipomansa silakatkin kaupasta.

Huokaan helpotuksesta ja kehotan muoria lähtemään sisälle ettei tauti iske. Muori tekeekin lähtöä kunnes käsi äkisti sukeltaa essun taskuun ja samassa hän pyörhtää ympäri. Nyt ojanaapurin ikkunoihin rapisevat kissan raksut ja ilmeisesti ulkomaan elävä ottaa osumaa sillä vinkuminen käy ihan helvetilliseksi, jopa niin kovaksi että se saa äijän ryntäämään ulos ja tarttumaan vinhasti rimpuilevaan eukkoon kiinni. Alkaa toivottomalta näyttävä yritys raahata vastaan taisteleva muija sisätilohin, eikä sitä helpota yhtään vieressäni rääkyvä muori joka ohjeistaa ojan takana asuvaa Syntistä – Simoa pitämään kissistään parempaa huolta ettei hänen tarvitse puuttua asiaan. Äijä karjuu omalta tontiltaan uhkauksia soittaa poliisit kotirauhan häiritsemisestä ja vieläkin rimpuileva hento naisihminen vinkuu saaneensa jonkin kalakirouksen päällensä. Saavumme muorin kanssa hänen asuntonsa ovelle missä muori ihmettelee Manala-Maunon kissiä ja sen jumalatonta kokoa vaikkei se saa ruokaa, olisiko jostain epäpyhästä liitosta? Sanon muorille että mietitään sitä huomenna kun on parempi päivä. Omalle puolelleni päästyäni, vilkaisen takapihaa vielä viimeisen kerran sillä tästä eteenpäin polttelen norttini etuovella – se on varma.

Hyvää torstaita teille,te rakkaat Luostarin asukit ja muut matkaajat.

33 kommenttia:

 1. Oi jessus,

  tuota, olen sanaton!

  Pojat naukuvat meille kissaa, pitäsiköhän ottaa tuollainen? Kotiapu ei olisi välillä pahitteeksi ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menee (vaikka ei näin saisi sanoa) kissasta äänimaailmansa puolesta ja kyllähän siinä kotihommatkin hoituu :O

   Poista
 2. Me ja meijän ihanat naapurit. :)
  Mukavaa torstaita myös sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa tämä yleismaailmallista touhua on, aina jossain rähinä päällä.
   Hyvää torstaita myös sinulle.

   Poista
 3. Mä olen aina pelännyt kissoja, niillä on tosi häijy katse. Olen enemmin tuollainen koiraihminen. Vaikka toki, kaikille eläimille on oma paikkansa maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat ihan ok eläimiä ja meidänkin edesmennyt Herra Kiteinen oli aivan omaa luokkaansa mutta silti, olen kanssa enemmän koiraihmisiä vaikka ne välillä osaavat olla raivostuttavia jääräpäitä.

   Poista
 4. Kansainvälisyys on mielenkiintoista :P

  ja naapurit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Kohta on sellainen kokemus kansainvälisistä rauhanturvaajan tehtävistä, ettei mikään ihme jos tästä pääsee Afganistaniin säätämään sikäläisiä kahakoita ;D

   Poista
 5. Moninaista on seurakunta siellä asumuksessanne ja sen lähistöllä.
  Itse olen tottunut kissoihin täällä korvessa asuessa.Täällä naapurien katit kulkee pihoilla, ja se on hyvä, syövät hiiret meiltäkin. Aiemmin inhosin kissoja. Nyt naapurin Veera on niin söpö, vaikka kyttääkin noita lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat ok niin kauan kun eivät ala käyttämään vaatteita eivätkä rupea kulkemaan kahdella jalalla :P

   Poista
 6. Niistä pikkuihmisistä lähtee tarvittaessa ihan kamalan kova ääni, ku ne suuttuu! Mutta monille kelpaa kumma kyllä ukko kuin ukko, jos vaan pätäkkää löytyy. Ja korvatulpat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, välillä tuntuu kuin pakastimesta otettua kattia lykättäis sirkkelistä läpi ;D

   Poista
 7. Kai sä otit lahnan talteen, että The Vaimo saa tehdä sulle uunikalaa! :) Veikeitä naapureita, meillä vaan suomalaiset ja somalilaiset helmat heiluvat sulassa sovussa kun äijiä pistetään järjestykseen. Se on nimittäin niin, että kotioloissa musliminainen on - suoraan sanoen - Allahista seuraava, vaikka toisin luulisi. Sitä on ukot ja kakarat kuules järjestyksessä, kun mamma burkhineen puhuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei matokaloja syödä vaikka vanha (en tarkoita sinua vaan edesmennyttä muoriani) toista väitttääkin ko. kalan syötävyydestä.

   Olen kuullut tuota samaa, vaikka väitetään että ukot paukuttavat eukkojaan turpaan niin asia taitaa todellakin olla toisin päin! Hittolainen sentään!

   Poista
 8. Oijoi, onhan taas ollut naapurilähiössä actionia.
  Muistan kyllä espoolaisvuosiltani sen kansakuntien kirjon jota meidänkin kulmilla liikkui. Nyt on vähän tylsempää joten meidän tehtäväksemme on langennut paikallisten yksitoikkoisen arjen piristäminen. Pariin viikkoon ei oikein olla keksitty mitään ihmeempää ja ihan ilmeisesti kyläläiset jo odottavat jotain. En tiedä mitä puheita aikaansaavat minun ja naapurin isännän heinänhakureissut. Toisaalta naapuruston rouvat kilvan kiittelevät torpan isännän munia.

  Kyllä naapurin tehtävä on toiselle viihdykettä järjestää :D

  Olikos teidän pihalla nyt lokkeja kalasaaliin takia? Tulivaunut lokinskeidassa?
  Miten kävi Lätkiksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tehän olette ulkomaalaisia omassa pitäjässänne (voi jessus sentään) eli kyllähän teidän on jokin oman kulttuurinne huomiota herättävä ja naapureita perin ärsyttävä sukujuhla tms. on järjestettävä. Sun ja naapurin ukon suhde kun on kaluttu loppuun niin kansa vaatii lisää leipää ja sirkushuveja :P

   Ei onneksi ollut lokkeja sillä ulkomaan elävä kävi keräämässä fisut parempaan talteen ja hyvä niin, muuten karkelot olisivatkin jatkuneet pitkälle yöhön. Jos Tulivaunut olisivat olleet lokin paskassa, olisin liittynyt muorin joukkoihin välittömästi ja hakenut lisää heiteltävää. Lätkis taasen on niin kyllästynyt siihen naukumiseen, että tyytyi nytkin seuraamaan tilannetta sohvan selkänojan päältä missä sulatteli safkaansa.

   Poista
  2. Joka kesä ollaan vaihdettu grilli isompaan ihan vaan ilkeyttämme. Joka syksy mätetään Äitikullan kanssa enemmän kukkasipuleita multiin jotta oikein keväällä reuhottaa väriloisto ohihiihtäjien silmään. Kaikkemme yritämme :D

   Pitää varmaan järjestää joku performanssi paikallisessa marketissa. En ole vielä päättänyt saanko aitoespoolaisen hyperventilaatiokohtauksen löytäessäni nahistuneen salaattikerän vai kenties öykkäröinkö kietaisemalla auton (sen uuden) poikittain invapaikalle.

   Naukuminen on kyllä totta, etenkin kun on tuohtunut! Voi jessus että korvat vuotaa verta kun kuulee sen säksätyksen.

   Poista
  3. Sun pitää ehdottomasti ottaa nuo kaikki elementit mukaan siihen paikallisen marketin performanssiin ja vielä kun onnistuisit saamaan tuota erityistä ääntämystä osaavan henkilön selostamaan sitä äidinkielellään, olisi menestys taattu: The Torppa proudly present: "Nahistunut hevi taivuttaa espoolaista psyykettä" ja sitten sama selostuskielellä, vittumaisen kimeällä äänellä lausuttuna" Tienjg nau pai meng:" kang tei oai wani soon lai espoo bien nang pthui muan sim". ....ja veri valuu....

   Poista
  4. Voi sitä leukojen lousketta, vasta juhannuksena ehkä vähän laantuu! Pitääpä kehitellä :D

   Poista
 9. Piti ihan erikseen tulla kertomaan, että en kyllä arvannut peppuperkussionistin soittimien kuuluvan miehille. Tai siis osan niistä

  (heti muuttui paljon mielenkiintoisemmaksi tuo harrastus. Tsekkaa jos et usko:
  http://www.iltasanomat.fi/musiikki/art-1288542143662.html )!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hittolainen! Kiitos linkistä! Minä menin kyllä halpaan ja luulin kaikkien kuuluvan naisille, taas hyvä esimerkki siitä ettei kaikki ole sitä miltä se näyttää :D

   Poista
 10. Onneks on omat kissat "ojassa". :D Taisi tulla karsee järkytys meikäläisen naamavellistä, kun sieltäpäin ei ole kuulunut mitään. xD hih hih hiii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten niin ei ole kuulunut mitään!? Kyllä mä mielestäni laitoin vastauspostin tulemaan,tosin voi olla että olen kämmänyt senkin. Höh sentään jos näin on käynyt ja kyllähän mä olen kommailemassa käynyt..

   Poista
  2. Pitää paikata tilanne nyt heti.

   Poista
 11. - monistettu viesti -
  Heippa, tulin vain moikkaamaan, en ole ennättänyt lukea enkä kommentoida kenenkään blogeja johtuen duunikiireistä ja siitä, että joudun jakamaan oman koneeni kuopukseni kanssa, koska erehdyin kokeilemaan mitä pojan läppäri tuumaa mukillisesta kahvia sisuksissaan. (Mykäksi meni.) Palailen kyläilemään ajan kanssa jahka olosuhteet korjaantuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve terve eikä mitään paniikkia, pääasia että olet hengissä! Arrggh läppärin kohtaloa :/ ja turha kai toivoa että saisit muilutettua sen vakuutuksen piikkiin?
   Tulet sitten kun ehdit, jaksamista.

   Poista
 12. Tuosta otsikosta tuli mieleen ihan erilaisia ajatuksia kuin miten juttu sitten menikään O_o
  Ex-työkaverillani on tuontivaimo, jota en kyllä ole koskaan tavannut, mutta miehen juttujen perusteella kuulostaa samantyyliseltä tapaukselta kuin tämä oletettu kissa. Lienee kotoisin samalta suunnalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrot mulle sen jutun, tuolla tavalla ei pidä härkkiä tai siitä ei hyvä seuraa.
   Ihan totta, laitat sen nyt heti tulemaan tai muuten valvon koko yön miettiessäni mitä se mahtoi olla?

   Poista
  2. Njäh... Yritä nyt vaan nukkua. Voit siinä samalla antaa alitajunnan työstää unen tästä aiheesta, niin mun ei tarvi kertoilla mitään iltasatuja.

   Poista
 13. Ai teilläkin siellä korvessa on actionia. Ihan hyvä. Pitää mielen öh virkeänä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, koitetaan päästä samaan tahtiin kuin teillä siellä Masalassa.:D
   Oletko nyt saanut sen uuden koneen?

   Poista
  2. Olen saanut, ja ihmettelen ettei ketään näy juhlistamassa päivää. Liekö se perisuomalainen kateus taas iskenyt.

   Poista

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...