lauantai 4. toukokuuta 2013

Kome soobe seivas eli näit opit korpineglantia ja voit poiketa täällä - mikäli pokkasi riittää..


 ”Ka kehas kurruhuar kääp kerris kaihasema kiie ko napploot nada ja mul reme kirraa pääs jote einesi se raakut”.

Ihe kurru, ny kome soobe seivas kuei kanirehi must nahottaa iso tunku”.

Ei, kyseessä ei ole sen paremmin saame,- eesti – tai mikään ugrilainen kieli vaan ihan tavallinen korpikylien oma murre. Aivan saatanan vaikeaselkoinen koska se sisältää omituiseen muotoon väännettyjä, alunperin englanninkielestä revittyjä sanoja sekä Da Vinci-koodattuja vertauksia ja eri alojen termistöön kuuluvia sanoja (jotka nekin on taivutettu ihan omaan muotoonsa).
Tuon ylläolevan keskustelun pätkän kuulin tänä aamuna postilaatikolla, kun eräs heimomme vanhimpiin kuuluva jääkäri tilitti vaimonsa äkkipikaista käytöstä toiselle (114 v) papparaiselle. Suomennettuna ja selitettynä keskustelu meni näin:

Kehtasipa kurahaara (vaimo) käydä kerrastoon kiinni kun nappilootani (dosetti) oli tyhjä minkä johdosta taas remmi luisti päässä ja söin sen kukkaset”.

Ihme kurahaara, nythän tuli selvää säästöä (sanoista come,sober ja save) kun ei kanirehiä (salaattiaineksia) tarvitse must nahottaa (vaihtaa oravannahkoja eli ostaa) iso tunku (iso tungos-> naapurikylän Prismasta)”.

Jos totta puhutaan niin ainoa tavat päästä samalla aaltopituudelle ja ylipäätään jutulle noiden taivastakin vanhempien sissien kanssa on joko tajuton humalatila tai järjetön lääkkeiden yliannostus. Silloin juttu luistaa, mielikuvat ja sitä kautta oikeat sanat paukahtelevat tajuntaan kuin itsestään. Ajattelin kuitenkin valottaa teille tätä korpikylien kieltä sillä kesähän on tunnetusti matkailun aikaa ja eihän sitä tiedä vaikka eksyisitte näille selkosille. Ei sitten tarvitse olla kyläkaupassa ihmeissään kun teiltä saattaa joku paikallinen alkuasukas kysäistä: ”Ohu toi darkki fe su vai pout ör?” Eipä hätää, kysyjä vaan haluaa tietää onko tuo tumma (darkki → dark) fe (rauta eli auto) sun vai Poutiaisen korvat eli Osuuspankin omistuksessa. Tiedän, hieman hämmentävää mutta jos omistaa suht kovat mielipidelääkkeet eikä sylje pahemmin lestiin, niin aika pian tähän sisälle pääsee. Joskin on sanottava että kylän vanhimpien jutulle ei kannata mennä viiteen ensimmäiseen vuoteen ja sittenkin vasta hillitömmän sekakäytön luomissa sfääreissä.

Täällä meidän kylällä sitten kannattaa morjestaa täysin tuntemattomillekin, koska se katsotaan ensinnäkin kohteliaisuudeksi mutta vielä tärkeämpänä seikkana se paljastaa ettei sun motoriikassa ole puutteita ja olet näin elävien kirjoissa. Jo et heilauta kättäsi tervehdykseen, vastaantulija kuvittelee oitis että sulla on jotain jemmassa ja sillä on ikävät seuraukset eli saat todennäköisesti kivestä otsalumpioon, mikäli vastaantulevalla käävällä ei ole mitään kättä pidempää messissä. Ette muuten usko kuinka lujaa stemu lähtee vanhan tervaskannon kourasta – se tekee todella kipeää. Samalla kun kivi suhisee ilmojen halki, täyttää taivaankannen todella sielua repivä rääkäisy joka menee yleensä näin: ”Keepa räps petsis, e iheois nei wantannukkaa,teevilin harttilesi!”. Voin kertoa että mulla meni vähän perkeleen kauan ennenkuin tajusin tuon solvauksen, enkä sitä varmaan tajuaisi vielä tänä päivänäkään ellen olisi onnistunut lahjomaan yhtä hullua. Annoin sille kahdet piisaminraudat (käyttää korviksina) sekä 400kpl Xanoreita (huijasin, puolet niistä on laxoberoneita). Eli tuo sangen vihamielinen rääkäisy kuuluu selkokielellä näin: ” Pidä (keepa, keep) vittu (räps,räpsä) nappis (petsis eli pez-karkki, nappi), en olisi niitä itse halunnutkaan (wantannut, want) saatanan (teevil = devil eli saatana tai perkele) kyrpä! (hard flesh = kova liha eli mulkku, kyrpä)”. Sori nyt, vähän rivoa tekstiä mutta tuo on aika yleinen karjaisu näillä selkosilla ja toki siitä on eri variaatiotakin mutta toi on yleisin.

Sitten niihin ärsyttäviin sananlaskuihin ja muihin aivan helvetin hämäriin ennustuksiin mitä täällä viljellään lähes joka keskustelussa, koski aihe sitten mitä tahansa. Heitänpä tässä yhden esimerkin ja ennenkuin luette suomennoksen, koittakaapa miettiä mitä se tarkoittaa niin opitte paremmin:
Ihvi mooli stanttaa keskireikä naku Masapä, ni suresti apista ropajaa sittiä”. Turha kai sanoa että oli se tämäkin ennustus pitkään pimennossa mutta se menee täysjärkisesti näin: Jos (ihvi = if,jos) myyrä (mooli,mole) seisoo (stanttaa eli seisoo,stand) napa (= keskireikä) paljaana (naku,naked) Matin päivänä (Masapä), niin varmasti (=sure) taivaalta (up, ylhäältä) ropajaa paskaa (shit) laaterissa ( myöhemmin,later). Sanonnalla siis yksinkertaisesti tarkoitetaan että jos Matin päivänä 24. helmikuuta nähdään myyrä seisomassa, tietää se ankaraa takatalvea keskikesällä. Tämä sanonta sai alkunsa Teppalan Kaukon hallusinaatioista kun se näki yks talvi hangen täydeltä noita vallattomia ökkömönkiäisiä ja on siis alunperin silkkaa vittuilua mutta jostain syystä sitä käytetään nykyään vakaana uskomuksena.

Tässä tuli nyt aika paljon pelkkää korpienglantia mutta palataan joskus niihin eri alojen termistöstä koostuviin kielellisiin hirviöihin ja onhan tällä kylällä paljon ihan omaa perua oleviakin, aivan sairaita kielen kiemuroita. Korpienglantihan on saanut alkunsa siitä kun tältä kylältä lähti tuossa 1900-luvun taitteessa vähän helvetin paljon porukkaa jenkkeihin, olkoonkin ettei heidän visiittinsä tuolla isolla mantereella jäänyt kovin pitkäaikaiseksi. Aikakirjat kertovat pahoista kiistoista puuvillaplantaaseilla ja muissa paskahommissa, näissä syntyneissä tappeluissa kun suomalaiseen tapaan tarjottiin heti kauhavalaista tai leukua niin eihän jenkit kauan sellaista katsoneet sillä se vaikutti melko radikaalisti sikäläisen populaation vähenemiseen. Jäljelle jääneistä dokumenteista käy ilmi että amerikkalaiset hautausurakoitsijat sitä vastoin pitivät suomalaisista hyvin paljon, harva se ilta he järjestivät näille jäyhille jenkin tappajille mittavia juominkeja ja muita orgioita.

Tätä Amerikan perua on Kähkösen sukuhaaran (ihan päästä pideltävää porukkaa) nuoremman polven uudelleen henkiin herättämä Twenty-Two – jengi, jonka nimeä he kuulemma kantavat rautisti (proud,proudly). Sinänsä hupaisaa (osoittaa Kähkösten älykkyysosamäärän), koska tämä twenty-two – nimitys tulee kakkoskakkosen pätkistä (50mm x 50mm sahatavaran kappaleet, tässä tapauksessa metristä kahteen pitkät) joilla Kähkösen sukua nuo ameriikan ryönät moksivat ajaessaan Kähkösiä pois mantereeltaan, kohden rannassa olevaa isoa paattia. Olivatpa jenkit opetelleet suomenkieltäkin ja siinä muksiessaan Kähkösiä vallan saatanan kovin lyönnein, he huusivat: ”Kähkösen klaani isoon paattiin, sitten me aletaan elämästä naattiin”.
Todella törkeää käytöstä, joskaan tällä ei ollut tiettävästi vaikutusta maidemme ulkopoliittisiin suhteisiin. Sen sijaan oli julmaa katseltavaa Ismael Kähkösestä otettu sen aikainen valokuva, josta näki (vaikka oli virttynyt mustavalkokuva) selvästi Ismaelin päätä ja hartian seutua koristavat, noin kymmenestä (kallon seutu) kolmeenkymmeneen senttiin (hartiat, lapojen seutu) ulottuvat jurmut. On siinä pappa ottanut melko helvetillisiä laakeja vastaan eikä varmasti ole nauttinut merimaisemista kotimatkallaan. Epävirallinen tieto kertookin Ismaelin tulleen tajuihinsa vasta Ahvenanmaan edustalla ja ihan vaan pelkästään hurrivihansa takia, oli perkeleen käppyrä haistanut kun hurrit olivat tökkineet ranskanperunoita maahan uuden sadon toivossa.

Tälläinen oli tämänkertainen oppitunti korpienglannin osalta ja henkilökohtaisesti haluan toivottaa teille mitä parhainta lauantaita, te rakkaat Luostarin asukit ja muut matkaajat.


17 kommenttia:

 1. Rattoisaa ja kovin oli oudosti tutun kuuloista; lienee tämän tyyppistä kielen vieroksuntaa harjoitettavan myös lähistöllä *tinalo kaaje - keklut essii!!!*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Teillä siellä etelässä esiintyy tuota kielien rikkautta enemmän kuin meillä täällä korvessa mutta minusta tuntuu että tuon olen kuullut joskus aiemminkin :D

   Poista
  2. Ehhh *virnuilee*, niin mä ihan vähän arvelinkin :D

   Poista
 2. Nyt olisi tarpeen sanakirja 'korpienglanti -> suomi'. Jos tällaiset jutut jatkuu, niin voisi aina vilkaista sanakirjasta. Siihen voisi myös liittää oheen korpikylän yleisimmät sanonnat.
  Rattoisaa viikonlopun jatkoa THE Korpikylään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkäpä tämä kielikatsaus jäänee tähän, kunhan oli esimerkki siitä ettei täkäläisistä ota Erkkikään selvää ;D
   Rattoisaa viikonloppua sinullekin vaikka tätä kirjoitettaessa se on jo suurimmaksi osaksi ohi.

   Poista
 3. *reps*
  Vaihda alaa ja ryhdy lingvistiksi. Sulla olisi lahjoja siihen, nou dauttia abaut siit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mun taitoni riitä sillä on se niin hämärä ja raskas ala mutta ehkäpä sinä, sullahan sitä kielipäätä on! :D

   Poista
 4. Tuohan kuulostaa melkein Medicine Manin arvoitukselliselta höpinältä rauhanpiipun pössyttelyn lomassa. Oletko ihan varma, ettet laittanut niitä sieniä, joista linkin lähetin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa yritin saavuttaa Medicine Manin olotilan mutta taisin jäädä aika kauaksi. Samoihin sfääreihin päässeenä tuota tekstiä olisi tullut muutama tuhat sanaa enenmmän ja sienistä en suostu paljastamaan mitään :P

   Poista
 5. Suht järjelliseltähän tuo kuulostaa, olisin suurimman osan tajunnut ilman sun käännöksiäkin :) (Äitini oli apteekkari)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, unohdin apteekkarit - nuo mainiot ja mystiset respan tulkitsijat! Heillä ei kyllä olisi mitään vaikeuksia tulkinnassa ja siitä muuten tulikin mieleeni että tällä kylällä asuu viisi apteekkaria - sattumaako? :D

   Poista
 6. Tykkään lukea viroa ääneen ja imiteerata suomen murteita kun niitä sattuu eteen. Meinasin lukea nuo ensimmäiset kaksi kappaletta ihan pokkana Dimkalle eli ainoalle yleisölleni. Kehveli! Ei se tosin ois varmaan huomannu mitään eroa...

  Imuroin ympäristöäni korvillani ja toistan osan kuulemastani tarvittaessa papukaijamaisesti. Pienenä hauskuutin äitiä puhumalla venäjää, sanaakaan en osannut mutta kuulosti kuulemma aidolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika viron lukemisen suhteen sillä se onjotenkin hauskasti soljuva kieli, omituisella tavalla iloista pulputusta.
   Venäjää koitin joskus itseopiskeluna mutta se on liian vaikea ja niitä virheitä jos ei korjaa ajoissa niin sitä kieltä ei opi koskaan. On muuten ilmeikäs kieli kun oppii oikean ääntämisen ja suosittelen kyllä ko. kielen opiskelua kaikille niille joilla on vähäänkään kielipäätä.

   Poista
  2. Viro on kyllä mahtavaa kuunnella varsinkin livenä. Nimenomaan soljuvaa pulputusta. :)

   Minä pentele menin ottamaan opinto-ohjelmaani venäjän kurssin (jokin niistä pakollisista piti valita) ja kiinnostaisi kyllä oppia edes alkeet. Kielipäätä on kyllä ollut, mutta lähinnä germaanisissa kielissä. Saas nähdä miten tämän kanssa käy, mutta onhan mulla oma kotiopettaja joka saa sitten tehdä mun läksyt jos ei iteltä luonnistu! :D

   Poista
 7. Note to self: laita cittarin muovikassi allesi kun istahdat lueskelemaan Luostarin papyruksia. Taas meni tuoli pesuun ja juuri suuhuni nakkaamani viinirypäle lensi nenän kautta lattialle. Josta Peetu sen nappasi.

  Siinä vaiheessa kosahdin lopullisesti kun luin piisamirautojen käytöstä korviksina ja loppu meni hysteeriseen hihitykseen. Eikö se jo riitä, että kylällä katsotaan viistoon, nyt jo oma perhe syrjii??

  Alan olla yhä vakuuttuneempi siitä, että asutaan suunnilleen samoilla huudeilla. Samantapaista mölinää nämä paikallisetkin pitävät. Ja tykkäävät kivittää kaupungissa pilaantunutta paluumuuttajaa. Hautausmaan lenkki on erityisen vaarallinen, mummot mättävät kynttilälyhtyjen jämillä. Sattuu. Siksi otankin aina hirveän intervallikirin sillä suoralla.

  Kiitos taas kerran avartavasta lukukokemuksesta. Olkoon rauha kanssasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä Hirnakka rakas tiedät mitä on asua hieman syrjässä ja olla ei kantaväestöön kuuluva. Omituisia ilmeitä, puheita selän takana ja kyläläisten jatkuvasta voodoo-nukkejen käytöstä aiheutuvaa pistelyä ympäri kroppaa ;D

   Rauhaa myös sinull - olkoon kroppasi vahva ja mielesi luja.

   Poista
  2. Taitaa äässimarketin tietotoimisto rökittää meikäläisen näköistä voodoo-nukkea oikein sarjatulella. Joka hemmetin lihas huutaa ja parkuu armoa :D

   Piis mään, jammin´ for it!

   Poista

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...