perjantai 14. kesäkuuta 2013

Luostarin suuri lääkityskysely sekä oodi Postille kätilöitä unohtamatta

Eiliseen tekstiin pohjautuen Polga antoi hyvän vinkin ja pykäsinkin kyselyn (ylhäällä kuten varmaan huomasitte, päättyy sunnuntaina 16.06 klo 21.00) siitä, miten teidän kohdallanne kyselyssä esiintyvien asioiden hoito on järjestetty. Kahdessa ensimmäisessä vastausvaihtoehdossahan päädiagnoosi on kiputilat, mukaan luetaan myös äkillisten eli onnettomuukissa tai tapaturmissa syntyneet vammat ja niiden hoito. Kahdessa jälkimmäisessä vaihtoehdossa tarkoitetaan sitä, että potilaan (eli juuri sinun) päädiagnoosi on masennus (tai kaksisuuntainen,paniikkihäiriö etc.) mutta sinulla on samanaikaisesti kiputiloja joita hoidetaan siinä sivussa. Kyselyn tarkoituksena olisi nähdä diagnoosien lääkityksen suhde molempien sisältäessä tuon kipu-elementin, jossa toisessa se on primäärisenä ja toisessa sekundäärisenä. Kaikessa yksinkertaisuudessa halu nähdä, paljonko mielipidelääkkeillä kiputiloja hoidetaan ja kuinka se taas on masennuksesta tms. kärsivien kohdalla toteutettu eli meneekö kummassakin tapauksessa ”pää”-asiat kivun edelle vai toisinpäin.

Kyselyyn voi tottakai osallistua anonyymina ja osallistuminen olisi enemmän kuin toivottavaa sen tähden, että tästä saataisiin mahdollisimman kattava. Tuo kysymys asettelu ei ehkä ole parhaasta päästä mutta en tämän aamun lyhyen aikamarginaalin takia ehtinyt/osannut laatia parempaa. Vastausvaihtoehtoja voi lukita useamman kuin yhden, joskaan se ei ole kovin suositeltavaa tulosten vääristymisen kannalta. Niin, ja rohkeimmat voivat kommenttilootaan laittaa hieman enemmän tietoa selventääkseen kuviota lähinnä sen osalta, että jos on sekä kipu -että mielialalääkitys, niin kumpi niistä on dominoiva. Kiitos etukäteen sekä Polgalle että eilisille muillekin kommentoijille, saatiinpahan taas todeta että aikas monelle nämä kiputilat ovat tuttuja seuralaisia lääkerespoineen.
Kyselyn tarkoituksena ei ole lietsoa mitään kapinaa sen paremmin kuin muutakaan yleistä juputusta, kunhan todetaan tosiasiat ja se on sitten siinä. Myönnän että kysely on perin suppea ja vaatisi vastausosion lisäksi mahdollisuuden selvittää diagnoosia/-seja sekä koko tilannetta mutta siitä olisi tullut sen verran laaja paketti että se olisi vaatinut yhden päivän laatimisen eikä minulla ole valitettavasti aikaa siihen. Tämä nyt on vaan ihan tälläinen mielenkiinnon pohjalta tehty kysely. Toivon, ettei tästä myöskään vedä kukaan hernettä nenään sillä tässä ei ole tarkoitus hyökätä ketään /mitään vastaan vaan katsoa kuinka perkeleen montaa hoidetaan väärällä diagnoosilla.

Lopuksi: hain eilen viimeiset paperisessa muodossa olevat postini, sillä siirryin Netpostin asiakkaaksi. Ihan järki syystä sillä posti siirtyi kahdeksan kilometrin päähän ja postin virkaa hoitava paikka ei ole kuin kahtena päivänä viikossa auki myöhempään eli turhan harvoin olisin päässyt postini hakemaan. Yleensähän minua ei muista kuin vouti (jonka kanssa muuten tein eilen sopimuksen ja ehkäpä parin vuoden päästä olen ”puhdas”) mutta nyt kun on tämä kirjeenvaihto tuon terveydenhuollon kanssa hiukan kiihkeämpää, niin katsoin tämän parhaaksi vaihtoehdoksi. Tietysti monella tämä palvelu on jo käytössä – minähän tulen aina jälkijunassa ja joskus jopa resiinalla perässä – mutta sanonpahan vaan että melkoisen vaivaton palvelu on. Varsinkin laskujen maksamisen osalta, sieltä kun saa yhdessä limpissä kaiken tarvittavan tiedon viitenumeroita myöten eikä tarvitse tällätä kuin tämä verkkopankin viivakoodi-osioon niin koko helvetin lasku on valmis. Jää se turha tietojen naputtelu pois ja kaikki menee varmasti oikein. Hyvä posti! Lisäksi on peräti seitsemän vuoden ilmainen arkistointimahdollisuus ja omia kansioita voi tehdä vaikka huru mycket, joten joka insatanssille saa oman ”lokeron” ja asiat pysyvät järjestyksessä. Ei, en saanut tästä mainostamisesta postilta mitään etelänmatkaa enkä edes ilmaisia kirjekuoria vaan tapanani on ilmoitella jos jotain toimivaa löytyy.

No, kohta joku epatto vetää maton alta ja kertoo Netpostin loppuvan huomenna kun kaikki käyttävät Space-postia josta tänne vitun ryteikköön ei ole kantautunut mitään tietoa että kiitosta vaan. Sain muuten viimeisessä paperipostissani Kätilöopiston vaikeiden synnytysten osason porukalta kutsun, järjestävät taas perinteiset kevät rientonsa teemalla ”Perätilassa poikittain ja pirtua pullo”. Minullehan kävi juuri noin, tosin ilman pirtua mutta asento oli tuo ja todella vaikeaksi synnytyksen teki se, että napanuora oli kietoutunut ämmänsolmuun lutkuni ympärille ja olin suhtellisen sinistä poikaa sen 48 tunnin taistelun jälkeen.

Roippeet ei ole meikäläisestä lähtöisin ettäs tiedätte


Tästä synnytyksestä on kuviakin heidän omassa ”Ulosvetäjää, saatana” -lehdessä jonka sain postin mukana. Lehti on vuodelta -65 ja siinä on kuvia mm. siitä lavuaarista johon siivooja pisti mut mammittelemaan löydettyään mut lattialta joskus iltahämärissä. Kiitos Hillevi jos vielä oot elävien kirjoissa, se oli hieno teko vaikka vittuillessasi lykkäsitkin sen tulpan perseeseen. Tosin en tiedä teitkö sen ilkeyttäsi vai ajattelitko suolistoni toimintaa mutta voin kertoa ettei sillä kohtaa ollut kakkahätä kun se evästäminen oli mennyt siltä päivältä ohi.

Okei, tuli vähän asiaa varinaisen asian sivusta mutta ottakaapa osaa tuohon kyselyyn niin sunnutaina tai paremminkin ens maanatain tekstissä katsotaan miten maailma makaa.
Nyt toivotan teille erittäin hyvää perjantaita ja alkavaa viikonloppua, te rakkaat Luostarin asukit ja muut matkaajat.28 kommenttia:

 1. Mulla ole kuin migreeni eikä siihen määrätty masennuslääkkeitä... ei kyllä kipulääkkeitäkään... en taida olla kohderyhmää. Ei ole toisaalta masennustakaan joten en voi laittaa että kipulääkitystä olisin saanut... äh... antaa olla... otsikonkin luin että postin käsitöitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole saanut migreeniisi mitään apuja?! Ei hemmetti, ne kohtaukset kun ovat melko helvetillisiä...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niinpä! Kyllä mä sua rakkaani niin tottelen!:D

   Poista
 3. Ei ollut mulle sopivia vaihtoehtoja, kun mä oon vaan tällanen kylähullu. Migreeniin olen saanut vaikka mitä tabuja mut en käytä, kun ne ei toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, valitettavasti tuo on aika suppea mutta kuten jo tekstissä kerroin, olisi laajemman tekeminen vienyt turhan paljon aikaa. Tuo etteivät sun migreeniin saamasi tabut toimi, ei ole yllätys. Sama kohtalo se on monen muunkin lääkkeen kohdalla ja niitä rahaa vieviä kokeiluja joutuu käymään läpi äärettömän monta.

   Poista
  2. Migreeniin luultavasti paras parannuskeino olisi laittaa nuppineula isovarpaan kynnen alle ja potkaista seinää. En kyllä aio kokeilla.

   Poista
  3. Hyi helvetti, meni oikein kylmänväreitä kun ajattelin miltä se kaiken muun pois tieltään vievä, valkoinen kipu tuntuisi. *Brrhh*

   Poista
 4. Vastasin, mulla on pelkät kipulääkkeet. Masennuslääkitys on ollut jo vuoden pois. Enkä ihan heti aloita uusiksi, ne tekivät olon kummaksi, olin ihan zompi (anteeksi Tsompi, en tarkoita sinua!), ei itkettänyt eikä naurattanut, oli niin s..tan tasanen olo. Eikä mikään tuntunut miltään.
  Näillä mennään toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Tuo tasaisen typerä olo on varsin tuttua eikä se vaikuta kiputiloihin mitenkään. Sen sijaan mikään ei huvita kun aivot käy niin hitaalla ja olo on vetämätön - asia jota en hyväksynyt enkä hyväksy, en varsinkaan kivun hoitamisessa.

   Poista
 5. Olisin mieluusti vastannut vaan en osannut. Minä syön mielipidelääkkeitä vain vastakkaisten mielipiteitteni takia, ja nykyisin olenkin joo-joo-nainen. en uskalla lopettaakaan, kun pelkään, että alan taas vastarannan kiiskeksi. Kipuihin en ota yleensä mitään, mutta ehkä minuun ei paljon satu vaikka koko ajan kolottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No silloinhan sulla lääkitys palvelee tarkoitustaan mikäli muuten homma on hallussa ja kuten jo eilen sanoin, mielialalääkityksen merkitystä en sinänsä väheksy koska siitä monet saavat tarvitsemansa avun.
   Koko jutussahan on kyse siitä että mielipidelääkkeillä on aivan turha hoitaa kipua, niistä ei saa kuin paskat sivarit eikä itse säryt helpota yhtään.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Timba. Käykääpäs naiset (ja muutkin) katsomassa pihasaunan mallia Timban blogissa, on äijä tehnyt vimpan päälle olevan saunan jossa teidänkin kelpaisi...hmmm..istuskella lauteilla ;)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kuin myös sulle Anne rakas, kävin just katsomassa mitä näädille kuuluu :)

   Poista
 8. Sain mielialalääkityksen vuosia ennen fyysistä kipua ja jätin jatkuvaksi määrätyt psyykelääkkeet apteekkiin heti kun sain eläkepaperit. Elämä muuttuu kyllä tasaisemmaksi mömmöissä, mutta sitten mää en ole enää mää vaan joku tasainen ja rauhallinen joo-tavis. Joskus iskee paha ahdistus ja sitten väärinkäyttelen selkään määrättyä lihasrelaksanttia tupla-annoksella tai turvaudun pamiin. Jotain siellä mun päässä on kyllä pielessä, kun joka kerran kun kohtaan terveydenhuollon ammattilaisen niin saan psykiatrisen sairaanhoitajan puhelinnumeron :D Tuppaan suhtautumaan mielenterveysongelmiin vääränlaisella "Mää nyt vaan olen tämmöinen" - asenteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei mutta mun mielstä sun päässäsi ei ole mitän vikaa vaan päinvastoin, jokaisen maan päällä asuvan ihmisen (ja miksei elikonkin) kallon sisään tulisi asentaa pätkä Kiki-koodia niin tää maailma olisi paljon parempi ja hauskempi paikka! <3

   Poista
 9. Vastattu.
  Tarkennan: fibrolääkkeet, jotka ovat myös masennuslääkkeitä. Lisäksi on migreenilääkkeet, joista ei toisin ole mitään iloa.
  Ja lihastenrentoutuslääkkeet, joita en ole yhtään ottanut.
  Kaikenlaista pilleriä on vuosien saatossa tuputettu, mutta en ole ottanut. Nukahtamislääkkeitä olen kokeillut aikani.
  Kipulääkkeitä pilvinpimein. Olen sinnitellyt ilman, välillä on ääneen pitänyt kiljua tuskissaan. Mutta se on toinen tarina sitten se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen seurannutsun blogia sen verran, että moni muu sun housuissasi olisi joutunut lopettamaan sen kantturoiden pidon. Muija on jumalauta niin sitkee että painelee navettaan hommiin milloin jalka kipsissä ja milloin käsi paketissa! :O

   Toisin sanoen muut olisivat keskittyneet syömään niitä kipulääkkeitä mutta ehei, et sinä: perkeleiden määrä sen kun kasvaa ja sandaalit suhisee - työt on tehtävä (tosin kyllä joskus on päiviä että pelkään niiden lehmien puolesta ;D )

   Poista
 10. Vastattu on. Eli kipulääkkeitä ei kohta viiden vuoden kärsimyksen jälkeen ole määrätty. Tosin vääristän ehkä vähän tilastoja koska syön mielipidehäiriöihini psykoosilääkkeitä (ja vielä sellaisia ei masennuslääkesopivia), tuskinpa häiritsee sun tilastointiasi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon kipulääkkeet tuntuvat olevan kiven takana ja mun mielestä syynä on lekureiden vainoharhaisuus. Jokainen niitä pyytävä on automaattisesti piripää eikä niitä sen vuoksi jaella, piste. Psykoosilääkkeistä sen verran että Truxaleja ne mulle lykkäs viimeisenä kokeiluna - eivät auttaneet kipuun mitenkään mutta muuten maailma näytti hiukan erilaiselta, vallankin kun otti himppa enemmän ;D

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Minä vastaan suullisesti, krooniseen selkäkipuun käytän sekä kipulääkkeitä että vaihtoehtoishoitoja joista saan paljon apua. Mielialalääkkeitä en ole koskaan käyttänyt eikä niitä ole mulle määrättykään. Sulla ei ollut kyselyssä mun vastukseen sopivaa vaihtoehtoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toi mun kysely on melkoisen surkea joten ei ihme, ettei siinä ole sopivaa vaihtoehtoa. Olet kuitenkin saanut kunnon kipulääkkeet? Jos näin on, ole onnellinen sillä kuulut niihin harvoihin ja onnekkaisiin ihmisiin joille ne on myönnetty. Tekisi mieli kokeilla noita vaihtoehtoisia hoitomuotoja mutta tällä hetkellä ei perse yksinkertaisesti kestä kun velat vievät kaiken sen mitä tienaan.

   Poista

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...