torstai 3. lokakuuta 2013

Selibaattini aloituksen kunniaksi paljastan pari sellaista juhlapyhää josta et tiennyt mitään

Tänään alkaa se alkaa, nimittäin selibaattini jonka tarkoitus on kestää vuoden 2014 joulukuuhun ja tarkemmin sanottuna 18. päivään saakka. Wanhain aikain (700-1200 jkr.) kalenterin mukaan tänään vietetään ns. Lewottoman läskin – päivää jolloin kylästä toiseen kulkevien ja naisia töräyttelevien kovasinkauppiaiden vehkeet kokivat hirvitävän kohtalon pölkyn ja kirveen muodossa. Totta, sillä jo tuohon aikaan oli käytössä neighbour watch ja naapureita kytättiin ankarasti, joskaan tuo toisen tontille tähtäily ei sisältänyt niin sairaita piirteitä kuin nykyään. Naapureita siis tarkkailtiin ja erityisesti sitä että kuka käy ketäkin töräyttämässä koska tähän oli selkeä peruste: elettiin aivan sairaan kireitä aikoja ja jos joku sattui tarjoamaan hyvät kyydit, niin hänen ei juur tarvinnut huolehtia seuraavan vuoden sapuskoista. Homma perustui kateuteen aivan kuten nykyäänkin ja koska tuon ajan kovasinkauppiaat tunnettiin isomulkkuisina miehinä, olivat he tavallista tarkemman kyttäyksen alaisena. Tietty pahat juorut saivat eeppiset mittasuhteet ja aktien määrää liioiteltiin huimasti mikä taas sai kyläneuvoston järjestämään ihmisjahdin jonka jälkeen näiden onnettomien heppeleiden vehkeet joutuivat pölkylle ja sitä myöten poikki. Mainittakoon että varhaisissa historiakirjoissa on kauhistuttavia kuvauksia siitä, kuinka kovasinkauppiaat juoksivat useita kymmeniä metrejä kyykäbyrrän (varhaisruotsalainen, kyrpään viittaava nimi) katkaisun jälkeen.
Tämä on siis hyvin opettavainen ja verinen päivä, joka pitää sisällään kansainvälisiä elementtejä aiemmin mainitun neighbor watchin johdosta. Tämän paskamaisen perinteen maahamme toivat umpijuovukissa olleet ja pahasti eksyneet englantilaiset naparetkeilijät jotka olivat matkalla nykyiseen Kanadaan.

Selibaattini päätyy siis reilun vuoden päästä joulukuun 18. päivä, joka em. kalenterin mukaan tunnetaan Märän Martan päivänä ja oli aikanaan todella suuri juhlapyhä koska silloin vapautettiin maaorjia, järjestettiin erilaisia lihamessuja ympäri maata eikä Märän Martan päivänä ollut niin tarkkaa jos joku maaton sattui rytyyttämään aatelista. Noilta ajoilta on muuten peräisin sanonta ”Jos on Marttana märkää niin jouluna virkedyttää”. Tällä tarkoitettiin sitä että jos Märän Martan päivänä nylkyttää itsensä reporangaksi, niin jouluvalmistelut jäävät tekemättä ja sekös v***tuttaa.Tuo ”virkedyttää” on sitä samaa varhaisruotsia josta edellä mainitsin.

Monet myöhemmät historiankirjoitukset vääristelevät Kaluttoman Kullervon päivän syntyä ja väittävät sen liittyvän Köyliönjärven jäällä tapahtuneeseen kirveslittaan minkä seurauksena piispa Henrik päästi kylmän pierun eli päätti jättää yhtiövastikkeen maksamatta. Virheellisissä kirjoituksissa on maininta jossa Kullervo-niminen kovasinkauppias olisi juossut Lallin ja tämän mukana olleiden veljesten eli Penti ja Olavin ohi juuri silloin, kun alkoi se helvetin kirveellä huhtominen ja näin ensimmäinen Lallin toimesta lyöty ohilaaki olisi tempaissut Kullervon vehkeen hangelle. Vääristelevät historioitsijat kertovat Kullervon paenneen munasillaan vihaista isäntää joka oli yllättänyt Kullervon jyryyttämästä eukkoaan samaisen järven rannalla sijainneesta torpasta. Lähdeteos jopa sanoo piispa Henrikin vilkaisseen juuri tapahtumahetkellä taakseen ja möläyttäneen: ”Ai saatana mutta ton täyty tehdä kipeää”. Hurja väite jota historioitsijoiden keskuudessa onkin pidetty erään numeropäivää – lehden varhaisversion lööppinä.
Tätä valheellista tarinaa ovat myös nuoremmat ja kansalliskiihkomieliset historioitsijat tukeneet lisäämällä väitteen että Finlandia-hiihto olisi saanut alkunsa tästä tapauksesta, sillä olihan jäällä piispa Henrik, Lalli veljiensä kanssa, Kullervo ja takavasemmalta lähestyvä vallan vitun vihainen isäntä perässään melko raukea muija. Yheensä siis seitsemän tyyppiä kilvoittelemassa keskenään. Täytyy kyllä sanoa että tuo on hiukka liian paksua kun ottaa huomioon ettei Kullervolla ja häntä jahdanneella isännällä edes ollut suksia. Puhumattakaan tussu märkänä isännän perässä kompuroivasta emännästä.

Nämä vanhat juhlapyhät ovat mielenkiintoisia jo pelkästään sen takia ettei niistä kovinkaan moni tiedä niiden pakanallisen luonteen vuoksi. Juhalapyhän aihe kun on monta kertaa nyky-yhteiskunnan ajattelumallin mukaan siveetön tai brutaali. Siksipä näistä on vain muutama historiallinen asiakirja jäljellä ja minäkin jouduin suorittamaan melkoista lahjontaa päästäkseni käsiksi tähän aineistoon. Näillä kuitenkin on vankkoja ja käytännön elämään liittyviä perusteita vai mitä sanotte elokuun 25. päivänä vietettävästä Hikisen Annan päivästä, jolla juhlistettiin viljankorjuun alkua. Juhlapyhän aamuna keskelle peltoa vietiin heinäseiväs ja tähän seipääseen sidottiin joku kylän kauniista, nuoremmista naisista ilman rihman kiertämää. Tällä tempulla juhlistettiin vieläkin vanhempien aikojen viljelijöitä jotka käyttivät menetyksekkäästi ko. metodia joka kesäisen elonkorjuuväen palkkaamiseen: alaston naaras tolppaan ja kylän miehet rinkiin pellon laitamille kyttäämään. Nuoren naisen hikoillessa tolpassa, levisivät hänen feromoninsa hyvinkin tehokkaasti useiden peninkulmien päähän ja sai siihen aikaan vallan perkeleen hyvässä kunnossa olevat miehet juoksemaan pelipaikalle katsomaan mistä tämä hormoneja huudattava tuoksu oli lähtöisin. No eivät keppakullit kauaa ehtineet dorista tähtäillä kun pellon laidasta nousi kylän ukkojen muodostama saartorengas viikatteiden ja heinähankojensa kanssa vaatien paikalle kirmanneita jyrejä osallistumaan heinätöihin. Siinä tilanteessa satimeen jääneillä kesseleillä ei ollut paljon valinnanvaraa, puhumattakaan siitä että olisivat tokaisseet jotain typerää kuten: ”Hyppää humppaa hintti, on tässä parempaakin tekemistä”. Viikatteelle ei vittuilla, se on asia jonka suomalaiset ovat tienneet kautta aikain.

Suurin piirtein tälläinen näkymä on kohdannut  feromonien paikalle houkuttamia kerperuuseja


Saapa nähdä mitä tuleman pitää mutta uskoisin vanhana spartalaisena kestäväni tämänkin koettelemuksen. Aloitin jo eilen valmistelut ja tein yhdeksän tunnin meditaatio-harjoituksen istumalla alasti pakastimessa tuijottaen samalla sinne raahaamiani kirvestä ja pölkkyä. Harjoitteen tarkoituksena on panetuk..puutt..pill..pep..heikolla hetkellä jysäyttää tämä mielikuva tajuntaani yhdessä epämiellyttävän tunteen kanssa ja saada mokoma lihallinen himo pois mielestäni. Toki olen tehnyt muutamia varotoimenpiteitä joihin sisältyvät runsas bromin nauttiminen ja tietyn kehon osan teippaaminen sekä hevosharrastajien tukusta ostamani silmälaput plus täysin perseellään olevilla taitoilla varustettujen piilolasien hankkiminen.Taskussani on myös nitoja jolla puristelen niittejä reiteeni jos tarve vaatii.

Olkoon nitoja kanssani.Tälläistä tälle aamulle ja hyvää torstaita teille, te rakkaat Luostarin asukit ja muut matkaajat.

36 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ajattelin kasvattaa itsseäni henkisesti ja lisätä hieman tuskaa tähän arkeen ;D

   Poista
 2. Älä nyt selibaattiin ala,hyvä mies. Ei saa vaimoa näin kiusata.
  Nuo uhohtuneet juhlapyhät kyllä laitan muistiin,kiitos niistä ja kiitos myös historian luennosta.Hyvää kerrontaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan vaimon hoidella muutenkin joten hän ei tule kärsimään selibaatistani ja kuten näet - historian lukeminen kannattaa aina! :D

   Poista
 3. Voi hyvän tähden! Miten nyt käy luostarin? *virittää itkuvirttä*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä, miten?! Ettekös te sitten ole olleet selibaatissa vaan harjoittaneet lihallisia iloja täällä? :O
   Jumankauta...taidankin ottaa teidät puhutteluun :D

   Poista
  2. *luimistelee hyllyjen välissä*

   No onhan se nyt ihan vanhaa perua luostarielämässä.. *jatkaa Decameronen lukua*

   Poista
 4. Varmaan kiva tuollainen ns. vapaaehtoinen selibacy mutta toista se on kun ei tiedä milloin se jakso oikein loppuu ja on vastentahtoisesti siinä mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään kivaa ole ja ehkäpä se ei kaikkien kohdalla ole niin vastentahtoista vaan kysymyksessä on pikemminkin se valinnan vaikeus.

   Poista
 5. Ole vaan selibaatissa, mutta meitä nunnia et siihen saa pakottaa, prkle, jotain iloa oltava elämässä vielä, hik, ni kerta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sanoin Puskikselle että otan teidät puhutteluun sillä Luostari ei ole mikään rietastelun Mekka! Hittolainen sentään ja taidat olla taas melkoisessa laitamyötäisessäkin...oi voi sentään... ;D

   Poista
  2. Löysitkös mitään kunnollista? *kurkistelee koriin*

   Poista
 6. Hehhehh, tuota siun historiaas ja noita paljaita turskia(joita riittää ja riittää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpäs Maarit vähättele historian siipien havinaa ja mitään ihmeen turskia... täällä mitään kalan kuvia ole :D (tajusin kyllä)

   Poista
 7. Hah, takana vuosien selibaatti (kuten jokaisella aidolla kaksinkertaisella neitsyellä ja sunnuntailapsella - eihän uskoisi, eihän?! *perkele*) eikä muuten tunnu missään! K i r j a i m e l l i s e s t i :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet Polga vaan niin ronkeli, ei se muusta johdu! Nainen laittaa ukolle niin tiukat ehdot ja vaatimukset ettei niitä läpäise kukaan joten hieman harvemmalla seulalla... ;D

   Poista
 8. Joo, kunhan samat lait eivät koske nunnaskansaa! Ja sä sitten vain virkkaat ja virkkaat... Korviketta sekin. ;-)

  Laitoin sulle muuten kutsun. Pitäisi olla sähköpostissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin Simpukka! Liittynyt heti noiden rietastelijoiden kaartiin ja se on semmoinen juttu että minätaidankin aloittaa kurinpidolliset toimeni sinusta kun et ole vielä niin turmeltunut kuin mitä nämä muut nunnat, perkele sentään teidät on saatava kuriin :D

   Poista
  2. Kuule, mene nyt vain virkkaamaan ja anna meidän noviisienkin maistaa elämää. ;-)

   Poista
 9. Eka ajatus mikä mulle tuli, oli "Miksi!?!" Ja heti sen perään, että "ei Saakura, miten meidän onnettomien nunnien nyt käy". Aika ikävää ilmoittaa asiasta näin julkisesti ja jättää meidät kaikki tänne ihmettelemään, spekuloimaan ja räpättämään! (tiedäthän, se, mikä tapahtuu kun on enemmän kuin kaksi naista paikalla ja mieltäkuohuttavaa asiaa...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luostarihan on hartauden ja siveiden ajatusten paikka joten pois kaikki himot ja muut synnit. Sinä Pohdiskelijani sen sijaan olet tuon Simpukan kanssa sen verran villi tapaus etä taidan laittaa teidät kotiarestiin joksikin aikaa :D

   Poista
  2. Pohdiskelija pokasi jo viime bileissä...tarkoitan iltahartaudessa... sen uuden timmin munkin. Mä olin Mananan kanssa oikeastaan suht nuhteeton. Kunhan nyt vähän viinin kanssa läträttiin. Manana nukahti kivipenkille. Kasviskin tais sammahtaa siivouskomeroon. Jotta suotta sinä meitä nuhtelet. Tarpeet ne on kuule nunnillakin!

   P.S. Ja et sitten kyllä ainakaan laita meille satuloita polkupyöriimme. (Kai sinä sen nunnavitsin tiedät?)

   Poista
 10. Huh... oli siinä pitkä istunto pakastimessa.

  Noin hyvän alkuharjoittelun jälkeen olen varma, että jaksat loppuun asti.
  May the force be with you!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jo vain oli kylmät fiilikset mutta aika äkkiä siinä lämpesi kun hairahduin luomaan mielikuvia tummista taiteilijoista ;D

   Poista
 11. Voi hitto, että nauratti! juttu vei mukanaan ja päälle iski vielä rivo lukihärökin. Luin seuraavan lauseen: "Nuoren naisen hikoillessa tolpassa, levisivät hänen feromoninsa hyvinkin tehokkaasti useiden peniskulmien päähän..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä jos pidit ja pohdin tuossa ettei se ole ollenkaan pois suljettu asia tuo peniskulma. Se on voinut hyvinkin olla noina vapaina ja vallatomina aikoina ko. mittayksikön määre :D

   Poista
  2. ristiretketkin taisivat olla riskiretkiä

   Poista
 12. Lähtikö vaimo kunnon pitkäkestoiselle lomalle Pärnuun? Mäkin ehkä lähtisin jos sais kylpeä sielunsa edestä suklaakylvyissä ja nauttia mutahoidoissa :) Kukapa nainen ei vaihtaisi vuoden murjotusta miehensä kanssa kylpyläiloitteluun. K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmaan lähtisi mutta sun kanssasi siitä keikasa voisi tulla kauaskantoisia juttuja poikiva risiretki ja siksipä tätä reissua onkin pohdittava vähän tarkemmin ;D

   Poista
 13. Kyllä se nyt vaan niin on että teitä täytyy pitää silmälle kun täällä Luostarissa se meno lähtee lapasesta suht äkkiä koska nuo nimeltä mainitsemattomat riiviö nunnat tekevät kaikkea muuta kuin sitä mitä pitäisi :P

  VastaaPoista
 14. Teille ei edes anneta polkupyöriä koska tiedän mihin se johtaa ja hei ihan oikeesti, ne munkit ovat tulleet tänne rauhoittumaan eikä suinkaan pantav...

  VastaaPoista
 15. No sinä olet tätä kirjoittaessa jo tutustunutkin siihen ja kiitos eilisestä.

  VastaaPoista
 16. Jaahas, sitä ollaan sitten siirrytty sieniin....*aivan sairaan pitkä huokaus*

  VastaaPoista
 17. Älä siellä luimistele vaan tules tänne niin tehdään jotain mukavaa..

  VastaaPoista
 18. No helvetti! Sinä sen sanoit! Riskiretkiä hyvinkin ja voin vain kuvitella millaisen paineen alla suuri johtaja on ollut vituilleen menneen turneen jälkeen. Lähtee pää harteilta vai ei, kas siinäpä pulma..

  VastaaPoista

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...