keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Lisää erilaisia fontteja blogiisi ja kerettiläiset nuss...(aka spice up your blog by fonts!)


No niin, nyt sitten tulee se lupaamani koodinpätkä joka mahdollistaa erilaisten fonttien käytön näissä blogiteksteissä. Tämä fontti on URW Bookman ja fonttikoko on 14 sillä nämä tekstit näyttävät huomattavasti pienemmiltä bloggerin puolella kuin esim. tällä omalla tekstieditorillani joka on paljon mainostamani LibreOfficeWriter, joka on avoimen lähdekoodin ansiosta ilmainen ja saatavana myös Windowsille. Hakkaa mm. ennakoivan tekstin syöttönsä takia monen muun vastaavan. Nyt tietysti kerettiläiset karjahtelevat että se tekstin sisältöhän on se tärkein juttu ja tämän myönnän minäkin mutta ajatellaanpa asiaa sekä kirjoittajan että lukijakunnan kannalta. Okei, bloggerille iso kiitos monipuolisesta tekstieditorista ja ylipäätään bloggaamisesta mutta ne vaihtoehdot, ne ovat tiettyjen asioiden takia rajalliset ja niinpä tullaankin tilanteeseen että sen sopivan fontin löytäminen on joskus hankalaa. Varsinkin kun jokaisella on oman näyttönsä asetukset aina uniikilla tavalla ja tämä seikka korostuu erityisesti fontin koon määrittämisen suhteen. Normaalistihan ei ole valittavana kuin pieni, normaali, suuri tai eihän tämä saatana mahdu edes näytölle. Niin, ja jos muistellaan menneitä aikoja, niin jo keskiajalta asti on kappaleiden ensimmäinen kirjain (oliko se muuten angfangi nimeltään?) koristeltu ja jokainen joka on päiväkirjaa pitänyt, on raapustellut sen sivuille tekstin viereen kuka mitäkin. Toiset kukkasia ja toiset (sensuroitu).Sitten itse asiaan, hommahan toimii niin että menette bloggerin hallintapaneelin puolelle, sieltä valitsette asetukset ja edelleen ”Tekstit ja kommentit” - kohdan ja klikkaatte sen auki. Sivun toiseksi ylimmäisenä kohtana on on ”Blogitekstin malli” ja sen perässä kysymysmerkki ja tämä on se kohta johon tuossa alempana näkyvä koodinpätkä tallennetaan. Kysymysmerkkiä klikkaamalla voitte varmistua siitä että kyseessä on bloggerin oma ja täysin turvallinen koodi jos herää epäilys että mitähän helvetin koodia se kusipää nyt tarjoilee. Eli tässä se on:
<a href = ””></a>
<blokcquote>
</blockquote>
Tämän jälkeen klikkaatte sivun oikeasta ylälaidasta ”Tallenna asetukset” ja valmista tuli!
Tuo q on sitten Q eikä G eli katsokaa että se tulee kirjoitettua oikein. Tämä itsessään ei vielä autuaaksi tee sillä eivät ne bloggerin valmiit fonttimallit muuttuneet vaan teillä täytyy siis olla jokin Word, OpenOffice, LibreOfficeWriter tai muu jolla te sen tekstinne tuotatte ja liitätte valmiina bloggerin tekstieditoriin. Lähes kaikissa tekstieditoreissa on laajat fonttivalikoimat ja niitä saa myös ladattua lisää kaikille tutusta 1001. free fonts:ista tai sitten Da font:ista, joista ne sitten latauksen jälkeen tallennetaan sen oman tekstieditorin käyttöön ja tässä on taas pakko mainostaa Linux:ia, sillä se on tehnyt hommasta helppoa – kiitos paketinhallinnan ja kuvankatselimen. Paketinhallinnalla puretaan ja purettu tiedosto avataan Kuvankatselimella jossa on valmiina ”asenna” - näppäin ja tätä klikkaamalla fonttimalli tallentuu automaattisesti LibreOfficeWriter:in valikoimiin.

Palatakseni alkuun ja fontin koon sekä sen mallin merkitykseen, tämän pienen koodinpätkän lisääminen antaa teille mahdollisuuden tiedustella lukijakunnaltanne mikä on se paras tai oikeastaan se kultainen keskitie – kaikillehan sitä ei optimiksi saa. Laitan tähän pari esimerkkiä lataamista malleistani ja nythän täytyy muistaa se ettei tule sorruttua liian koukeroisiin ”handwriting”- malleihin tai ”gothic” - kiemuroihin sillä ne ovat itsestään saatanasta lukijaa ajatellen. Tässä on nämä sanat kirjoitettu ”looong time no see Sam” – fontilla ja tämä taasen ”Chopin Script”-llä. Horroriakin löytyy tai tarkemmin sanottuna ” A Charming Font Expanded:iä. Isot rivinvälit sen tähden että kuten jo aiemmin mainitsin, nuo ovat todella pieniä fontteja ja jouduin suurentamaan ne kokoon 22. Valikoima on käsittämättömän laaja ja tarkoitan tällä myös leipäteksti – puolta sillä varsin selviä fonttimalleja on saatavana todella paljon joita ei tavitse lihavoinneilla tai suurennoksilla mitenkään ”parannella”. Moni ajattelee että turhaa touhua ja liikaa vaivaa enkä sitä kielläkään jos nimittäin haluaa olla laiska, tyytyä siihen mitä on tarjolla ja ajatella onhan se helvetti ennenkin kelvannut. Tottapa tuo mutta teidän täytyy muistaa että Luostarissa ei mikään ole itsestään selvä asia eikä kaikki ole sitä miltä se näyttää ja sitäpaitsi täällä nussitaan kerettiläiset sinisiksi koska he toimivat juudaina ja kehityksen jarruina.Piti minun jotain muutakin laittaa mutta olkoon nyt tai no, pakkanen on onneksi hieman laskenut eli lämpötila noussut ja voimmekin näistä viisasteluista päätellä että minä olen tänään todella näppärällä tuulella. Syy siihen löytyy vaimon kukista ja tarkemmin sanottuna hänen kasvattamansa kirjovehkan mullasta jota olen syönyt jo kahdeksan lusikallista, sillä se on hyvää ja todella ryhtevästi Substralilla maustettua mustaa magiaa. Jessus sentään, pitäisiköhän tässä lähteä lääkitsemään itseään ennen kuin taas roikun verhoissa ja samalla saisi häädettyä tuon pikkuväenkin olkapäiltä pois mutta en voi sille mitään että innostun aina näin Juhannuksen aattona ja haluan jakaa tätä hyvää tuultani myös teille, rakkaat lukijani ja velkojani. Toivottavasti tästä tekstistä ja ohjeista oli edes jollekin hupia (pitkät päivät kotona niin voihan sen aikansa vaikka näinkin kuluttaa?) tai hyötyä. Minun täytyy tässä kohtapuoleen eli jonkin ajan kuluttua lähteä konsultoimaan sinne pari päivää (vai oliko se eilen?) mainitsemaani työvoiton kohteeseen. Vähän aikaa kyllä roikun ja tutkin mitä yön sekä aamun tunteina on ilmaantunut.

Oikein hyvää keskiviikkoa teille, te rakkaat Luostarin asukit ja muut matkaajat.

2 kommenttia:

Rienaustasi arvostetaan joten ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...